Platform Biologica


Meerderheid Europeanen en Nederlanders wijst gentech af 31 maart 2008

In maart is de tweejaarlijkse Eurobarometer weer gepubliceerd, waarin de houding van EU-burgers ten opzichte van milieuthemas gemeten wordt. Een duidelijke meerderheid (58%) van de Europeanen wijst het gebruik van gentech af. Het percentage voorstanders nam de afgelopen twee jaar verder af.

In Nederland is 51% van de bevolking tegen gentech. Slechts 35% van de bevolking is voorstander van het gebruik van gentech in Nederland. Er is dus géén democratisch mandaat voor de huidige pro-gentech houding van de Nederlandse overheid. De biologische landbouw wijst het gebruik van gentech af om talrijke redenen. Biologica zet zich dan ook in voor het behoud van een gentechvrije voedselketen.

Roemenië gooit grens dicht voor maïs van Monsanto Roemenië, de grootste producent van maïs in Europa, kondigde afgelopen donderdag een ban af voor gentechmaïs MON810. Twee maanden geleden verbood Frankrijk hetzelfde gewas. Het is de enige gentechmaïs die in Europa is toegestaan. MON810 maïs is zo gemanipuleerd dat het zelf landbouwgif produceert. Roemenië neemt zijn beslissing vanwege wetenschappelijke onzekerheden over de risicos van gentech-gewassen voor de Roemeense biodiversiteit. Er werden echter ook economische argumenten genoemd: de productie van gentech-vrije en biologische maïs geeft gewoon beter rendement.