Global Day of Action voor Tibet op de Dam

31/03/2008 12:25

International Campaign for Tibet

Global Day of Action voor Tibet op de Dam

Terwijl in Beijing de olympische fakkel aankomt, grijpen Tibetanen en Tibet-groepen in de gehele wereld deze dag aan om hun solidariteit uit te spreken met het Tibetaanse volk. In Nederland organiseren International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap een demonstratie op de Dam in Amsterdam uit solidariteit met de protesten die nog steeds in Tibet gaande zijn tegen de bezetting van Tibet en de onderdrukking van het Tibetaanse volk door China. We eisen dat de olympische fakkel niet door Tibetaanse gebieden gaat tijdens de wereldtour.

Meer dan 150 Tibet Support Groepen wereldwijd hebben er bij de president van het Internationale Olympische Comité vorige week op aangedrongen om het bezoek van de olympische fakkel aan Tibetaanse gebieden af te zeggen. Het is een schande dat Tibet is opgenomen in de route van de olympische fakkel die de "reis van harmonie" wordt genoemd terwijl Tibet een bezet land is dat jarenlange repressie heeft ondergaan en waar in de afgelopen weken demonstraties hardhandig zijn neergeslagen door Chinese veiligheidstroepen.

Vanaf 10 maart, toen de Volksopstand in Lhasa van 1959 werd herdacht, is de mensenrechtensituatie in Lhasa en in andere delen van Tibet dramatisch verslechterd. Ook dit weekend waren er berichten over paniek in Lhasa nadat honderden veiligheidstroepen begonnen met het checken van identiteitspapieren. Het incident vond kort na een strak geleid bezoek van diplomaten aan Lhasa plaats en laat zien dat de situatie in Tibet nog steeds erg onstabiel is en er grote angst heerst onder de inwoners. Bij het neerslaan van demonstraties in verschillende delen van Tibet sinds 10 maart jl. zijn volgens de Tibetaanse Regering in Ballingschap tientallen doden gevallen en vele honderden monniken gearresteerd.

In de afgelopen weken hebben Tibet supporters in Nederland gezamenlijk getoond dat de mensenrechtensituatie in Tibet een zaak van iedereen is. Door de wereldwijde steun is er een momentum ontstaan waarin een vreedzame oplossing gevonden moet worden voor Tibet. We roepen de Chinese autoriteiten op om onafhankelijke waarnemers van de VN toe te laten tot Tibet en om journalisten onbelemmerde toegang tot Tibet te verlenen. Ook roepen we China's leiders op om onderhandelingen met de Dalai Lama te beginnen om een oplossing te vinden voor Tibet.

Plaats: de Dam in Amsterdam
Tijd: maandag 31 maart van 18.00 - 20.00 uur





http://www.savetibet.org