Gemeente Asten


31-03-2008
Gemeente Asten sluit aan bij Werkplein Helmond

Afgelopen dinsdag 26 februari jl. is de gemeenteraad akkoord gegaan met de aansluiting bij Werkplein Helmond. Dit besluit heeft gevolgen voor alle werkzoekenden die nu nog bij het loket van sociale zaken in Asten terecht konden. Inmiddels hebben alle bestaande klanten een persoonlijke brief ontvangen over deze verandering.

Sociale zaken is in enkele jaren uit haar jasje van uitkeringsinstantie gegroeid. In ruil daarvoor kwam een maatpak dat gericht is op (het begeleiden naar) werk, inkomen en zorg. Het takenpakket is omgebouwd tot een breed dienstenpakket. Maar, die diensten kan de afdeling sociale zaken van Asten niet allemaal zelf verzorgen. Er zijn veel taken overgegaan naar de Centra voor Werk en Inkomen (CWI's) en er zijn taken uitbesteed aan scholingsinstituten, re-integratie-bedrijven,
bemiddelingsorganisaties, (naschoolse) kinderopvang en hulpverlening. Allemaal ondersteunen ze één doel: zorgen dat zo veel mogelijk mensen kunnen voorzien in hun eigen inkomen. In Helmond zitten sinds kort al deze organisaties onder een dak.

Wat is Werkplein?
Werkplein is een soort bedrijfsverzamelgebouw. Men kan hier terecht als men op zoek is naar werk, ander werk, scholing, eerste aanvraag voor een uitkering, schuldhulpverlening en voor het regelen van kinderopvang. Kortom, alle organisaties die van belang zijn vindt men bij Werkplein. Dat scheelt heel wat gereis en gezoek!

Waarvoor moet u nog wel bij de gemeente Asten (lokaal loket 2WZ) zijn?

Na 1 april kan men alleen nog terecht voor bijzondere bijstand (b.v. bijzondere medische kosten), bijdragen voor maatschappelijke participatie (b.v. educatieve en sportieve activiteiten) en zorgvragen (b.v. hulp bij het huishouden, hulpmiddelen, vervoer en woningaanpassing). Het lokaal loket 2WZ bevindt zich in centrum de Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 22, 5721 CR Asten. Het telefoonnummer is 0493 690622. Internet: www.2wz.nl.
Voor alle andere vragen kan men vanaf 1 april bij Werkplein zijn. De maandelijkse uitkering voor levensonderhoud wordt door het Werkplein overgemaakt.

Waarom doet Asten mee met Werkplein?
Voor een kleine gemeente als Asten is het onmogelijk een dergelijke voorziening aan te bieden. Dit biedt werkzoekenden veel voordelen omdat u alles op één plaats kunt regelen. Het nadeel is dat men hiervoor naar Helmond moet reizen. Overigens zullen meer gemeenten op termijn in de regio aansluiten bij Werkplein. Over een jaar houden wij een klanttevredenheidsonderzoek en willen wij graag van de cliënten vernemen of men tevreden is over de diensten die Werkplein biedt.

Waar vindt u Werkplein
Het adres van Werkplein is Churchillaan 109, 5705 BK Helmond. Werkplein is geopend maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is 0492 587450. Kijk anders ook eens op www.werkpleinregiohelmond.nl.