Gemeente Epe


resultaten van onderzoeken Nieuwbouwlocatie 't Slath, Epe

De gemeente heeft in 2007 verschillende onderzoeken laten uitvoeren vanwege de plannen voor woningbouw in het gebied 't Slath in Epe. De onderzoeken zijn nu afgerond en de resultaten zijn bekend. Hieronder leest u in het kort meer. Vanaf 7 april a.s. kunt u het hele onderzoeksrapport op deze website lezen.

De gemeente heeft de volgende onderzoeken laten uitvoeren:


· gebiedsanalyse en cultuurhistorische inventarisatie: Uit de gebiedsanalyse blijkt dat het gebied en haar omgeving veel variaties kent. Het heeft verschillende functies (van bedrijventerrein tot ecologische hoofdsstructuur), er zijn grote hoogteverschillen en een grote verscheidenheid aan bouwstijlen. Het gebied bevat een enk maar kent ook laanstructuren. De geschiedenis heeft ook sporen achtergelaten zoals de voormalige spoorlijn en de aanwezige zandpaden. De uitdaging voor het ontwerpproces zal dan zijn om deze waardevolle elementen te integreren in het woningbouwplan.


· hoogtemeting/inmeting en watertoets: Het hoogste grondwaterpeil staat 1,5 tot 2,5 meter onder het maaiveld. Er behoeft dus niet te worden opgehoogd en het regenwater kan infiltreren in de voornamelijk zandige grond.


· natuurtoets: In het gebied komen geen dassenburchten voor en in de regio voorkomende dassen gebruiken het gebied niet als fourageergebied. Er zijn wel diverse vleermuissoorten aangetroffen. De beplantingsstructuren die (als vliegroute) een belangrijke rol vervullen voor deze vleermuizen zullen daarom waar mogelijk worden gehandhaafd. Er komen ook vier verschillende soorten uilen voor in het plangebied. Er zal onderzocht worden of er ook broedplaatsen voorkomen. Samenvattend is duidelijk dat de beplantingsstructuren in het gebied van belang zijn voor vogels en vleermuizen. In het ontwerpproces zal daarom worden gestreefd naar behoud van deze structuren.


· onderzoek externe veiligheid: Externe veiligheid heeft vooral betrekking op tankstation Dalhuizen aan de Paasvuurweg. Binnen een cirkel van 150 meter moet rekening gehouden worden met de personendichtheid in de wijk.


· onderzoek archeologie: Uit bureauonderzoek blijkt dat er een archeologische verwachting is voor het gebied. Er zal daarom nader onderzoek worden uitgevoerd.


· bodemonderzoek: De grond is geschikt voor woningbouw.


· plaats bouwbedrijf Van Norel: Het onderzoek laat zien dat het huidige bedrijf hinder kan veroorzaken voor woningbouw. Dit betekent in eerste instantie dat er een afstand van 25 meter moet blijven tussen het bedrijf en de woningbouw. Er wordt nader onderzocht of dit genoeg is of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.


· bedrijven: In en rondom het plangebied komen een aantal bedrijven voor. Met de aanwezigheid van deze bedrijven wordt rekening gehouden bij de ontwikkeling van de woningbouwlocatie.


· verkeersontsluiting woonwijk: Er is onderzocht hoe de nieuwe woonwijk het beste ontsloten kan worden voor verkeer. Als de wijk klaar is, blijkt dit goed te kunnen via de Brinkgreverweg, de Dijkhuizerweg of de Lange Veenteweg. Hoe de wijkontsluiting er exact uit komt te zien is nu nog niet duidelijk.


· evt. nieuwe ontsluitingsweg: Verder wordt onderzocht of het nodig en mogelijk is om de ontsluitingsweg eventueel door te trekken tussen de Oenerweg en de Heerderweg. Op dit moment is er nog geen tracé bekend.

De volgende fase is de definitiefase, dan gaat de gemeente bepalen hoe ze omgaat met de resultaten van de bovenstaande onderzoeken, deze fase start in 2008.

Stedenbouwkundig plan
De gemeente is ook begonnen met het opstellen van een stedenbouwkundig plan voor 't Slath. Daarvoor heeft de gemeente een stedenbouwkundig bureau ingeschakeld. Het stedenbouwkundig plan geeft meer duidelijkheid over de inrichting van de wijk.

Nieuwbouw 't Slath
De gemeente streeft ernaar om in 2011/2012 te starten met de bouw van de woningen (± 300). Een aanzienlijk deel van de woningen wordt 'betaalbare koopwoningen'. Voor de bouw van de woningen werkt de gemeente samen met OntwikkelCombinatie Epe (OCE). OCE bestaat uit NCB projectrealisatie bv uit Harderwijk, BEMOG projektontwikkeling bv uit Zwolle en De Haag bv (Bouwbedrijf Van Norel) uit Epe.