Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

bezorgd om zorg illegalen

KNMP persbericht: Apothekers bezorgd om zorg illegalen

31 maart 2008

Apothekers maken zich zorgen over de farmaceutische zorg aan illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen. De Tweede Kamer bespreekt woensdag een wijziging van de Zorgverzekeringswet.

Indien die wijziging wordt doorgevoerd kunnen illegalen straks alleen nog maar in een paar apotheken medicijnen afhalen en bovendien krijgen die apotheken een maximumbudget toebedeeld voor farmaceutische zorg aan vreemdelingen.

In een brief aan de Tweede Kamer zet de KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers in Nederland, de bezwaren tegen de wetswijziging uiteen.

De KNMP vindt het onverantwoord dat vreemdelingen straks grote afstanden moeten gaan afleggen om noodzakelijke medicijnen te krijgen. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Klink waarin de minister voorstelt dat illegalen in de toekomst alleen nog bij gecontracteerde apotheken terecht kunnen. Een onverzekerbare illegaal kan voor medische zorg bij iedere huisarts terecht en de KNMP pleit er dan ook voor dat illegalen de door de arts voorgeschreven noodzakelijke medicijnen ook bij elke apotheek kunnen afhalen.

De KNMP stelt verder dat het niet reëel is om van tevoren per apotheek een maximumbudget te bepalen voor de farmaceutische zorg aan illegale vreemdelingen. Zorg aan illegale vreemdelingen is bij uitstek geen planbare zorg. Daarbij komt dat een apotheker een zorgplicht heeft ten opzichte van de patiënt. Een apotheker zal medisch noodzakelijke zorg leveren, óók als de patiënt niet in staat is deze zorg zelf te betalen. "Illegale vreemdelingen bestaan, maar illegale patiënten bestaan niet", aldus KNMP-voorzitter Marga van Weelden in een toelichting.

De KNMP roept de regering op om samen met alle betrokken partijen te komen tot een redelijke en humane regeling van de farmaceutische hulp voor illegalen.


---

© 2008 KNMP
KNMP Vandaag Vakinhoud Bedrijfsvoering Producten Over de KNMP Dossiers Contact Help