Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse wethouders initiëren professioneel platform

Oprichting Piranha Platform

De Zoetermeerse wethouders Frans Muijzers, Pieter Smit en Frank Speel richten een netwerkplatform op voor wethouders die in de kracht van hun leven staan. De initiatiefnemers richten zich op de zgn. veertigers, "een vaak vergeten groep", aldus de drie bestuurders die vorige week in Katwijk eendrachtig de ambtenarenveldloop tot een zeer succesvol einde brachten. Naar verluidt zou het plan om iets extra's te doen voor de groep bestuurders die de ruggengraat vormen voor slagvaardig lokaal bestuur ontstaan zijn tijdens de zware passage over het weidse Katwijker strand.

Hard werken

Benjamin-veertiger Frank Speel (CDA) licht toe: "Nu ik zelf ook 40-plus ben geworden, valt het me op dat er veel - en vaak onevenredig veel - aandacht uitgaat naar `jonge talenten' en naar `ervaren grijsaards'. Het lijkt erop alsof wethouders die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn min of meer aan hun lot worden overgelaten". Senior-veertiger Frans Muijzers heeft wel een verklaring voor dit hardnekkig fenomeen: "Men lijkt te denken dat goed besturen voor veertigers iets vanzelfsprekends is, alsof het ons vanzelf zo gemakkelijk af gaat". Maar schijn bedriegt, weet de PvdA-er, want "ook wij moeten er hard voor werken". Midterm-veertiger Pieter Smit (D66) verwacht dat het Zoetermeerse initiatief veel draagvlak zal hebben bij de doelgroep: "Er zijn uiteraard al vele andere manieren om het vakmanschap van wethouders te verfijnen, maar vaak is dat óf partijgebonden óf te veel georiënteerd op bijzaken. Wij willen directer werken, en dat zal juist voor deze groep bestuurders heel herkenbaar zijn", zo verwoordt de sociaal-liberaal de bijzondere aanpak van het trio.

Samenwerking
De initiatiefnemers ontkennen dat hun platform een reactie is op de wat lauwe start van de wethoudersvereniging, waarvan fietsliefhebber Paul Depla, wethouder in Nijmegen, voorzitter is. In een toelichting op de oprichting van het Piranha Platform wordt juist beklemtoond dat men streeft naar aanvulling op en samenwerking met de officiële vakvereniging. Aanvankelijk was het de bedoeling het netwerk P240 te noemen, maar dat bleek zowel een type motor als orgel te zijn.

Luisteren

Achter het gebruik van Piranha als beeldmerk schuilt een even verrassende als logische verklaring. "Wat maar weinig mensen weten", zegt portefeuillehouder Natuur en Milieu Frank Speel, "is dat de piranha de enige vissoort is die kan luisteren. Het typerende `van zich afbijtend gedrag' is geen natuurlijke agressie, maar een intuïtief afweermiddel tegen hinderlijke en irritante omgevingsgeluiden". Of het voor de veertiger-wethouders nu allemaal veel leuker gaat worden, laten de Zoetermeerse bestuurders wijselijk in het midden. "We kunnen natuurlijk niet verzekeren dat we echt iets veranderen, maar we luisteren wel goed", besluit het ondernemende trio de toelichting op hun toch opmerkelijk initiatief.