Gemeente Drechterland

31-3-2008
`Alcohol, een ander verhaal â voor groepen 7 en 8

West-Friese gemeenten en basisscholen tekenen convenant

Op 31 maart hebben de wethouders Jeugd en Onderwijs van vijf West-Friese gemeenten, de besturen van de betreffende basisscholen in West Friesland, de GGD Hollands Noorden en Brijder Verslavingszorg als eerste het convenant âAlcohol, een ander verhaalâ getekend. In april volgt de ondertekening door de vijf overige West-Friese gemeenten. `Alcohol, een ander verhaal' is een methode voor alcoholvoorlichting voor ouders en leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Het convenant heeft een looptijd van vier jaar en betreft uiteindelijk zoân honderd basisscholen, inclusief speciaal onderwijs.

De alcoholvoorlichting is één van de maatregelen uit het plan van aanpak West- Frisse Jeugd 2008 - 2011. Dit plan op zijn beurt is onderdeel van het project Jeugd en Alcohol. Daarin werken tien West-Friese gemeenten, het ministerie van Binnenlandse zaken, organisaties in de preventieve gezondheidszorg, politie en Openbaar Ministerie samen om het gebruik van alcohol onder de jeugd terug te dringen.

Vier jaar
âAlcohol, een ander verhaalâ is een methode voor alcoholvoorlichting in het basisonderwijs. De methode is ontwikkeld door het Trimbos Instituut. Ze richt zich op deskundigheidsbevordering voor leraren, lesmateriaal voor leerlingen en een ouderavond. De leerlingen richten zelf een voorlichtingsbureau op over alcohol en (soms) drugs. Dit voorlichtingsbureau wordt tijdens een ouderavond gepresenteerd aan ouders. Medewerkers van Brijder Verslavingszorg zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en voorlichting over alcohol en opvoeding te geven.
Een aantal scholen heeft al deelgenomen aan âAlcohol, een ander verhaalâ. Met de ondertekening van het convenant wordt de methode op alle basisscholen geïntroduceerd en is de financiering voor vier jaar geregeld. Per school kost het pakket 1.100 euro voor vier jaar.

Breed pakket
âAlcohol, een ander verhaalâ is een van de onderdelen van het plan van aanpak West-Frisse Jeugd 2008 - 2011. Dit plan richt zich op Preventie, Hulpverlening en Bewustwording en is gemaakt door de gelijknamige werkgroep. In het project Jeugd en Alcohol zijn daarnaast werkgroepen actief die zich richten op regelgeving en handhaving en communicatie. Doel is met een breed en samenhangend pakket aan maatregelen het alcoholgebruik onder 12 tot 23 jarigen te verminderen. Bijna 43 procent van de West Friese jongeren onder de 16 is een zware drinker. Dit betekent dat zij de afgelopen vier weken 5 of meer drankjes bij een gelegenheid hebben gedronken. Dit kan leiden tot blijvende hersenschade en van invloed zijn op gedrag en karakter. Daarom richt het project Jeugd en Alcohol zich op maatregelen waardoor jongeren 0% alcohol drinken.

---