Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

31 maart 2008

Universiteit Utrecht start internationale masteropleiding Conflict en Veiligheid

De Universiteit Utrecht begint samen met de Engelse University of Sheffield een unieke masteropleiding waarbinnen terrorismebestrijding, oorlogsrecht en wapenbeheersingsrecht centraal staan: Conflict en Veiligheid (Conflicts, Secrurity and Law). De opleiding is een antwoord op actuele internationale en maatschappelijke ontwikkelingen die veel nieuwe rechtsvragen oproepen.

De opleiding omvat het internationale publiekrecht op het gebied van conflict en veiligheid. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan rechtssystemen op het gebied van collectieve veiligheid, vredeshandhaving, humanitair recht, terrorismebestrijding, wapenbeheersing en internationaal strafrecht.

Internationale behoefte

Op internationaal niveau ontstaat steeds meer vraag naar juristen die gespecialiseerd zijn in het oplossen van internationale veiligheidsvraagstukken die zich uitstrekken over meerdere jurisdicties en meerdere disciplines. Vooral organisaties als de Verenigde Naties en Europese Unie, maar ook Nederlandse overheidsorganisaties, zoals de ministeries van defensie en buitenlandse zaken hebben behoefte aan internationaal georiënteerde juristen.

Twee diploma's

Zowel op de Universiteit Utrecht als de University of Sheffield is er voldoende belangstelling onder studenten om zich internationaal te oriënteren/specialiseren. Beide universiteiten verwachten studenten aan te trekken uit Europa, maar ook daarbuiten. Afgestudeerden krijgen de titel LL M of Mr. en ontvangen een diploma van zowel de Universiteit Utrecht als de University of Sheffield.

Jarenlange samenwerking

De Universiteit Utrecht en de University of Sheffield werken al jaren samen op het gebied van de rechtswetenschappen. Zo voeren de programmaleiders van de nieuwe juridische master - prof. Nigel White (University of Sheffield) en prof. Eric Myjer (Universiteit Utrecht)- samen de redactie van het internationaal toonaangevende Journal of Conflict and Security Law.

Conflicts and Human Rights

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied 'Conflicts and Human Rights'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de historische, politieke, sociale, ethische en juridische aspecten van internationale conflicten en mensenrechten in hun onderlinge relatie. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.