31 mrt 2008

Onde rdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N

Krijn Paaijmans van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit is een van de 31 jonge onderzoekers die een zgn. Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft ontvangen. De bijdrage is bedoeld om buitenlandervaring op te doen in wetenschappelijke onderzoek. Paaijmans gaat in de Verenigde Staten werken aan de bestrijding van malariamuggen met schimmels

Ir. K.P. Paaijmans (1976) vertrekt voor twee jaar naar het Centre for Infectious Disease Dynamics (CIDD) van de Departments of Biology and Entomology aan Pennsylvania State University. In zijn onderzoek concentreert hij zich op malariamuggen die met schimmels zijn te bestrijden. De vraag is of deze goedkope en groene bestrijding in het veld ook zal werken? Om dat te achterhalen gaan entomologen de efficiëntie van schimmels op muggen van verschillende groottes en onder fluctuerende omgevingstemperaturen bestuderen.

De Rubicon van NWO is bedoeld voor pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers. Zij kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland. En buitenlandse onderzoekers mogen onderzoek in Nederland verrichten. De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Een belangrijke reden is bewezen talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. Daarnaast moet het instituut dat zij bezoeken excellent zijn.

De naam van deze subsidievorm is ontleend aan de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

De onkostenvergoeding voor onderzoekers die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, varieert van zo'n 15.000 Euro tot meer dan 100.000 Euro.