Ministerie van Buitenlandse Zaken


1-03-2008

Samenvatting:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over de godsdienstvrijheid in Algerije. Deze vragen werden ingezonden op 19 maart 2008 met kenmerk 2070815080.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, op vragen van het
lid De Roon
(PVV) over de
godsdienstvrijheid in Algerije.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het bericht 'Algerije legt christenen aan banden', waaruit blijkt dat in Algerije godsdienstige activiteiten van christenen ernstig worden belemmerd onder druk van de moslims? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat onder deze omstandigheden samenwerking van de EU met staten zoals Algerije, die onze Joods-Christelijk-Humanistische cultuur niet respecteren, onwenselijk is en gestaakt dient te worden? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bewerkstelligen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nee, ik deel die mening niet. In de Algerijnse grondwet wordt de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing uitdrukkelijk erkend. Nieuwe, uit 2006 daterende wetgeving is restrictiever en daar wordt met Algerije in EU-verband over gesproken. Op 10 maart 2008 heeft de derde Associatieraad met Algerije plaatsgevonden, waarbij de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing in Algerije onderwerp van gesprek is geweest.

Vraag 3
Deelt u de mening dat onder deze omstandigheden participatie van de EU in de door Sarkozy voorgestelde Unie voor de Middellandse Zee geen doorgang moet vinden? Zo ja, hoe gaat u dit bewerkstelligen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nee, ik deel ook deze mening niet. Bevorderen van de dialoog tussen religies en culturen is een belangrijk onderdeel van de samenwerking in het kader van de voorgestelde Unie voor de Middellandse Zee. Deze Unie biedt zodoende de mogelijkheid Algerije aan te spreken op het respecteren van mensenrechten en fundamentele vrijheden, inclusief de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing.


1) Nederlands Dagblad, 17 maart 2008