Gemeente Heusden


Kansen voor doorstroming en veiligheid A59 31 maart 2008 Kansen voor doorstroming en veiligheid A59

De knelpunten op de A59 tussen 's-Hertogenbosch en Waalwijk moeten op korte termijn worden aangepakt om de doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid van de omgeving te waarborgen. Dat blijkt uit de resultaten van de Corridorstudie A59. Verschillende maatregelen zijn nodig én haalbaar, aldus de betrokken partijen.

Donderdag 27 maart vond in het kader van de Corridorstudie A59 de laatste van zes bijeenkomsten plaats. In de bijeenkomsten (`Mastercases') hebben belanghebbende partijen samengewerkt aan een integrale gebiedsvisie op de A59 en omgeving voor de korte en langere termijn. Bestuurlijke consensus en draagvlak bij belangenorganisaties op het gebied van vervoer, natuur, landbouw en milieu bieden een kansrijk perspectief op het realiseren van de gebiedsvisie.

Maatregelen
De Corridorstudie A59 toont aan dat er verschillende maatregelen nodig én haalbaar zijn om de doorstroming en veiligheid op de A59 te verbeteren. De rijksweg heeft te veel en gebrekkige aansluitingen op het lokale wegennet. Hierdoor is de doorstroming op de A59 slecht, wat leidt tot veel sluipverkeer op het onderliggende wegennet.

Berekeningen tonen aan dat de reconstructie en verbetering van enkele aansluitingen ter hoogte van Vlijmen en Waalwijk een significante verbetering van de doorstroming oplevert. Het verbetert bovendien de veiligheid van de verschillende op- en afritten. In combinatie met een verbetering van het onderliggende (lokale) wegennet zijn verdere winsten te behalen, waarbij partijen de leefbaarheid van de omgeving voorop stellen.

De aanpassingen aan de A59 achten de betrokken partijen haalbaar, aangezien Rijkswaterstaat enkele verouderde viaducten en aansluitingen op het traject wil opknappen in de komende jaren. In overleg met Rijkswaterstaat wil de regio bekijken hoe dat het beste kan gebeuren om naast doorstroming en veiligheid ook kansen voor natuur, recreatie en leefbaarheid te verzilveren.

Openbaar vervoer
Verdere verbetering van de doorstroming op de A59 kan behaald worden door verbetering van het Openbaar Vervoer in de regio. Een snelle Openbaar Vervoer-verbinding tussen Waalwijk en 's-Hertogenbosch is een kansrijk alternatief voor de auto, zo blijkt uit de studie.

Aangezien de A59 bebouwde gebieden in 's-Hertogenbosch, Heusden en Waalwijk doorsnijdt, is er sprake van overlast in de vorm van geluid en luchtvervuiling. Geluidsschermen en maatregelen voor verbetering van de luchtkwaliteit zijn noodzakelijk, vinden de partijen. De gemeente Heusden onderzoekt inmiddels in samenwerking met Rijkswaterstaat de mogelijkheden.

Ook op het gebied van natuur en recreatie is gekeken naar de nodige verbeteringen. Op dit moment vormt de snelweg een barrière in de landschappelijke, ecologische en recreatieve verbindingen die de betrokken partijen tot stand willen brengen, met inachtneming van de agrarische functies in het gebied. Ecologische zones zorgen voor een aaneenschakeling van natuurgebieden, waardoor dieren vrije doorgang hebben van het ene naar het andere gebied. Lopende projecten die gediend kunnen zijn met de aanpak van de A59 zijn Hoog Water 's-Hertogenbosch en de pilot Groene Delta.

Verder uitgewerkt
De resultaten van de Corridorstudie worden in de komende weken verder uitgewerkt. Eind mei willen de betrokken partijen de resultaten aanbieden aan belanghebbende ministeries in Den Haag. Met een actieve lobby wil de regio de gebiedsvisie op de A59 en omgeving onder de aandacht brengen van de landelijke politiek. De stuurgroep Corridorstudie A59 gaat daarnaast een financiële commissie instellen om financieringsmogelijkheden van de voorgestelde maatregelen te onderzoeken.

Aan de Corridorstudie A59 nemen de volgende partijen deel: Stuur- en projectgroep:

- Provincie Noord-Brabant

- Gemeente `s-Hertogenbosch

- Gemeente Heusden

- Gemeente Waalwijk

- Staatsbosbeheer

- Vereniging Natuurmonumenten

- Waterschap Aa en Maas

- Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (afdeling Oostelijke Langstraat)

- Rijkswaterstaat (adviesrol)
Klankbordgroep:

- Actiegroep `Hoor de A59'

- Kamer van Koophandel

- Brabantse Milieufederatie

- IVN De Waerdman

- Vertegenwoordiger van midden- en kleinbedrijf
- Natuur- en milieuvereniging Heusden
Geplaatst op: 31 maart 2008