Gemeente Geldermalsen

Eerste project Landschapsontwikkelingsplan al in uitvoering

31 maart 2008 - Klein Westerhout gaat als eerste voorbeeldproject van het Landschapsontwikkelingsplan van start. Donderdag 3 april om 14.30 uur werkt wethouder A. van Doorn mee aan de officiele start samen met de initiatiefnemers J. van Rooij en H. Engels en circa 40 leerlingen van de Lingeborgh uit Geldermalsen.

Landschappelijke waarde versterkt
Klein Westerhoudt ligt vlakbij een meander aan de Linge ten oosten van Geldermalsen. De hofstede bestaat al sinds de middeleeuwen en besloog 40 hectaren. De huidige eigenaren van het woonhuis op 2 hectare grond willen hun bezit omvormen tot een kleine buitenplaats met tuin, natuurlijk landschap en een boomgaard. De aanpak versterkt de landschappelijke waarde van de Linge uiterwaarden. Het plan bestaat uit drie delen. Bij het huis komt een bloementuin. Het voorerf krijgt meer hoogstamfruitbomen, een moestuin en een composthoop. Het gebied tot aan de Linge ondergaat een stevige verandering. Het huidige laagstamfruit wordt vervangen door bos dat van nature in het gebied thuishoort, zoals zomereik, gewone es en els. Bij een natuurlijke laagte in het terrein komt een poel. De huidige houtwallen worden flink teruggezet en versterkt met nieuwe aanplant.

De meeste werkzaamheden worden dit voorjaar uitgevoerd door Johan van Arkel, eigenaar van Kwekerij Jomar uit Est en verbonden als onderwijsassistent aan de Lingeborgh. Opmerkelijk is het feit dat Johan is geboren en getogen op Klein Westerhout.

Het Landschapsontwikkelingsplan
Geldermalsen maakte in het afgelopen jaar een
Landschapontwikkelingsplan. Het LOP werd in een gezamenlijk traject met gemeente Neerijnen en Lingewaal ontwikkelt. Het plan werd 25 maart 2008 in de raad goedgekeurd. Een Landschapontwikkelingsplan beschrijft de ontwikkeling van het landschap in de gemeente. Het geeft aan hoe de gemeente wil omgaan met het landschap in relatie tot cultuurhistorie, landbouw, recreatie en toerisme, de dorpsranden en bedrijventerreinen, nieuwe landschapselementen enzovoort.

Geld en subsidie
Met de goedkeuring van de raad is er voor de komende jaren geld voor uitvoeringsprojecten, landschapsprojecten en hoogstam instandhoudingprojecten. Geldermalsen zet de gereserveerde bedragen in voor cofinanciering. Het gemeentelijke budget wordt met provinciale en rijkssubsidie minimaal verdubbeld. Deze projecten gelden ook voor particulieren buiten de bebouwde kom.

Lingeborgh betrokken
40 leerlingen uit derde klas van de sector groen van de Lingeborgh brengen hun lessen groen in de praktijk bij de uitvoering van het plan Klein Westerhout. Ze krijgen onder andere onderwijs in Agrarische Techniek, Aanleg & Onderhoud van tuinen, Plantenteelt, Dierhouderij en verwerking van agrarische producten. De Lingborgh werkt graag mee aan projecten zoals deze. En hecht er veel waarde aan om als school midden in de maatschappij te staan. De Lingeborgh is een middelgrote scholengemeenschap voor VMBO en onderbouw HAVO/VWO.

Achtergrond informatie project
De planvorming startte in 2006. Het terrein is nauwkeurig ingemeten en in kaart gebracht. De 1,5 hectare oude perenboomgaard bleek ziek en vertoonde jarenlang achterstallig onderhoud. Ank Bleeker en Anneke Nauta, landschapsarchitecten uit Bennekom maakten het inrichtingsplan. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland is het beplantingsplan gemaakt.

Najaar 2006 zijn de eerste hoogstamfruitbomen geplant met de actie We planten een boom, u ook? van onder andere Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Geldermalsen. De helft van de perenbomen zijn gerooid. De overige bomen zijn gesnoeid.