Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 31 maart 2008

TLN introduceert Zeecocombi

Transport en Logistiek Nederland (TLN) introduceert in samenwerking met een aantal belangrijke partijen de Zeecocombi, een uniek concept waarmee shortsea veel toegankelijker wordt gemaakt. De Zeecocombi is een combinatie van een roro platform en een ecocombi en zal in eerste instantie in een uitgebreide pilot worden ingezet op verbindingen vanuit Hoek van Holland naar Antwerpen en Dover. Het conglomeraat dat het concept heeft ontwikkeld start met tweehonderdvijftig platforms, die in de drie havens gepositioneerd zullen worden. Er is voor deze drie havens gekozen, vanwege de bereikbaarheid middels open verbindingen en zonder belemmering van sluizen. Met deze havens zijn lokale afspraken gemaakt om ook binnen het havengebied de ecocombi's in te kunnen zetten. In de voorverkenning toonden ook andere havens sterke belangstelling voor deze mega-innovatie.

Het concept is even uniek als simpel: een traditionele ecocombi rijdt via een roro systeem op het platform, waarbij de aangedreven as van de truck via een soort rollenbank de schoepen van het platform zal aandrijven. Alle platforms zijn voorzien van tracking en tracing in combinatie met GPS, waardoor na het kiezen van de bestemming vollledig automatisch de route en koers wordt aangehouden. Tijdens de vaartocht kan de chauffeur rusten in zijn kabine, waardoor geen verdere druk op rij- en rusttijden wordt gelegd. Het grote voordeel ten opzichte van de traditionele ferry is de vrije vertrektijd, waardoor de supply chain veel efficiënter kan worden ingericht. Met name voor de retail biedt dit concept uitstekende kansen. Bij aankomst in de haven van bestemming rijdt de ecocombi van het platform om de goederen te kunnen afleveren en retourlading op te nemen. Om daarna weer op een flexibel te kiezen tijd als Zeecocombi te vertrekken naar een volgende bestemming.

TLN heeft hoge verwachtingen van dit nieuwe concept juist ook omdat het enerzijds op relatief korte afstanden vervoersbewegingen van de weg naar het water weet te brengen en anderzijds de ecocombi in België en het Verenigd Koninkrijk binnenbrengt, waardoor naar verwachting de verdere voordelen van dit concept onderkend gaan worden.


---

Voor meer informatie over de introductie van dit bijzondere concept kunt u op 1 april mailen naar mevrouw G.R. Apje via pers@tln.nl

Disclaimer | Copyright