Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Braungart in Zeeland: 'We have to act now'

Cradle to Cradle-voorloper Steelcase ziet het positief in voor Nederland

Amsterdam, 31 maart 2008 - Afgelopen donderdag vond in Goes het MVO Congres voor ondernemers in Zeeland plaats. Duurzaam ondernemen stond tijdens dit congres centraal. Steelcase, de maker van het eerste Cradle to Cradle-product ooit, gaf een workshop aan de ondernemers en kwam tot de conclusie: de wil is er, nu nog de uitvoering.

Tweeëntwintig honderd bezoekers, premier Balkenende, minister Kramer en vele anderen kwamen afgelopen donderdag bijeen om te praten over duurzaam ondernemen en het sparen van het milieu. Michael Braungart, de Cradle to Cradle-goeroe, was vanuit Duitsland overgekomen om de Zeeuwse ondernemers te inspireren. Steelcase gaf samen met Hogeschool Zeeland en het bedrijf Soil & More een workshop over Cradle to Cradle in de praktijk.

'Nederland is de oriëntatiefase voorbij', zegt Serena Borghero van Steelcase. 'Bijna iedereen weet nu wat Cradle to Cradle is. Nu gaat het erom hoe ondernemers dit kunnen bewerkstelligen.' Braungart luidde tijdens het congres de noodklok: 'We hebben maximaal tien jaar om met z'n allen de Cradle to Cradle-filosofie toe te passen. Als we daar nu niet mee beginnen is het te laat. We moeten nu wat doen.'

Steelcase ontwikkelt sinds 25 jaar producten volgens de Cradle to Cradle-filosofie. Hun Think stoel was wereldwijd het eerste product dat een Cradle to Cradle-certificering kreeg. Het bedrijf heeft hierdoor ervaring opgedaan met wat zo'n veranderingsproces voor de organisatie betekent. 'Wij zijn er van begin af aan mee bezig geweest en hebben ons steeds verder ontwikkeld', merkt Borghero op. 'Voor de Nederlandse ondernemers zal de verandering sneller gaan. Ik raad ze dan ook aan geen kortetermijnresultaten te verwachten, maar een langetermijnaanpak na te streven.'

'Ondernemers moeten ook beseffen dat dit niet iets is dat ze alleen kunnen. Haal er vooral experts bij die veel weten van logistiek, grondstoffen en chemicaliën. Een derde tip is om lokaal te werk te gaan. Zoek regionale partners die kunnen helpen bij recycling en bouw daarmee een infrastructuur op om hergebruik mogelijk te maken', aldus Borghero.

De Steelcase-methode werpt in ieder geval haar vruchten af. Terwijl de verkoop behoorlijk is toegenomen in de afgelopen vijf jaar, is het waterverbruik van het bedrijf met 54 procent gedaald. De broeikasuitstoot is afgenomen met 41 procent, het energieverbruik met 46 procent en de VOC-uitstoot (gassen van verf en lijm e.d.) is met 95 procent afgenomen.

Over Steelcase

Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken door het leveren van kennis, producten en diensten die het mogelijk maken een inspirerende werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche.

In 1993 lanceerde het bedrijf de Think stoel; het eerste Cradle to Cradle product ter wereld. Sinds die tijd heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van duurzame producten. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringsgerelateerde producten en diensten. De omzet in boekjaar 2007 was ongeveer $3,1 miljard.

Steelcase en haar dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 800 locaties, hebben fabrieken op meer dan 35 locaties en ongeveer 13.000 werknemers over de hele wereld. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS. Meer informatie vindt u op www.steelcase.nl