Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070816110

Vragen van de leden De Rooij en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het competentieleren in het MBO. (Ingezonden 31 maart 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Op het mbo gaat onderwijschaos gewoon door"? 1)


2
Hoe oordeelt u over het discussiestuk van het ROC Horizon College met de strekking dat "leraren met een onderwijsbevoegdheid eruit gaan en vervangen worden door goedkope instructeurs op mbo-niveau"?


3
Wat gaat u ondernemen om te voorkomen "dat onderwijs in vakkennis wordt afgeschaft en vervangen door instructies in vaardigheden waar het bedrijfsleven op dat moment behoefte aan heeft"?


4
Houdt u met betrekking tot de aanstelling van lager opgeleide docenten vast aan de autonomie van de MBO-scholen of bent u bereid om dit proces van downgrading tegen te gaan met concrete maatregelen? Wilt u exact aangeven wat hierin uw politieke stellingname is?


5
Deelt u de mening dat de mbo-brede invoering van het competentiegericht onderwijs in strijd is met het rapport Dijsselbloem, waarin staat dat onderwijsvernieuwingen kleinschalig en evidence based moeten worden ingevoerd?


6
Op wat voor manier is het competentiegericht onderwijs wetenschappelijk onderbouwd?


7
Kunt u zich voorstellen dat veel mbo-docenten zich niet herkennen in "juichende artikelen" over de vernieuwingen in het mbo, wat het cynisme onder docenten eerder versterkt? Wilt u zich inzetten voor een meer evenwichtige voorlichting over de onderwijspraktijk op de ROC's?


8
Bent u bereid de invoering van het competentiegericht onderwijs over te laten aan de docenten en instellingen zelf en af te zien van invoering zo lang er geen aantoonbaar draagvlak is onder het onderwijspersoneel?


1) NRC, 28 maart 2008