Vlaamse Overheid

van containers op het Deurganckdok via de binnenvaart.

Minister Crevits ondersteunt de afhandeling van containers op het Deurganckdok via de binnenvaart.

Hilde Crevits Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

maandag 31 maart 2008

In vergelijking met de momenteel op de terminals van de rechteroever behandelde volumes aan containers die via de binnenvaart vervoerd worden ligt het volume aan behandelde containers in het Deurganckdok momenteel beduidend lager. Een belangrijke oorzaak is dat op heden binnenvaartschepen, tengevolge het aanbod, slechts suboptimaal beladen zijn.

Vermits de binnenvaart beter competitief kan zijn als voldoende volume vervoerd wordt, kan de binnenvaart zijn competitieve voordeel nu nog niet te volle benutten. Dit komt doordat er momenteel onvoldoende volume wordt vervoerd via de binnenvaart van en naar het Deurganckdok en de linkeroever.

Bovendien vindt minister Crevits het belangrijk dat er nu reeds gewaakt wordt over het feit dat de binnenvaart van in het begin een voldoende groot marktaandeel van het containervervoer van en naar de terminals op linkeroever verwerft. Enkel op die manier kan ervoor gezorgd worden dat alle beschikbare modi optimaal benut worden.

Hiervoor bracht minister Hilde Crevits vandaag een voorstel van steunmaatregel naar de Vlaamse Regering, om deze op korte termijn ter goedkeuring voor te leggen aan de Europese Commissie. De principes die in die steunmaatregel verwerkt zullen worden zijn dat de steun:
* beperkt is in de tijd (4 jaar);
* degressief is;

* een bestendigingsgarantie inhoudt vanwege de begunstigde na de periode van de steunverlening.

Voor de steunmaatregel wordt een bedrag voorzien van 3,6 miljoen euro gespreid over een periode van 4 jaar. Met de maatregel wordt beoogd om over de ganse periode van 4 jaar 1.686.269 containers gebruik te laten maken van de binnenvaart.

Minister Hilde Crevits: "Om de capaciteit inzake maritieme containers die de Antwerpse haven nog heeft ten volle te kunnen benutten, is het belangrijk bestaande infrastructuurnetwerken optimaal in te schakelen."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Tel: 02 552 66 44
GSM: 0486 14 12 72
Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be

Bijlagen:


* (POWERPOINT PRESENTATION, 7174 KB)