Ingezonden persbericht


Persbericht
Unieke collectie over anti-apartheidsbeweging van NiZA naar IISG Amsterdam, 28 maart 2008 - De historische collecties van het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) zijn op 28 maart 2008 overgedragen aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam.

Om de continuïteit en het beheer en daarmee
mogelijkheden voor toekomstig onderzoek en
raadpleging, te garanderen, hebben NiZA en het
IISG gezamenlijk besloten de collecties bij het
IISG onder te brengen.
De collecties bestaan uit een grote hoeveelheid
boeken, tijdschriften, documentatie, archieven,
foto's, affiches, en enkele honderden video's,
cassettes, buttons, vlaggen, T-shirts en andere
memorabilia. Ze zijn sinds de jaren '70
opgebouwd door een aantal voormalige antiapartheids- en solidariteitsgroepen die later in
NiZA zijn opgegaan.
Tot de verzamelde archieven behoren de stukken
van organisaties als het Comité Zuid-Afrika (uit
de jaren '60), de Anti-Apartheids Beweging
Nederland, het Angola Comité/Komitee Zuidelijk
Afrika, Eduardo Mondlane Stichting, Instituut
voor Zuidelijk Afrika en Omroep voor Radio
Freedom. Hierbij zit ook materiaal van of over
bekende activisten als Sietse Bosgra, Conny
Braam, Peter Waterman en Klaas de Jonge, en de archieven van een aantal lokale zuidelijk Afrika groepen. Met de al op het IISG aanwezige archieven van anti-apartheidsgroepen zoals de werkgroep Kairos en SANAM Association, en van particulieren zoals schrijver en journalist Martin Bailey, ontstaat na de overdracht een ongekend rijke collectie die behalve over de Nederlandse beweging ook veel Europees en Zuid-Afrikaans materiaal bevat. Om deze overdracht uit te voeren is een omvangrijk project geformuleerd, waarvoor donatie is toegekend door SNS Reaal Fonds. Het project zal in april 2008 van start gaan en kent een looptijd van 3 jaar. De huidige archivaris van NiZA, Kier Schuringa, zal in deze periode de collectie verder ordenen en beschrijven, zodat het geheel goed in het IISG opgenomen kan worden. Gedurende deze periode, zal de collectie toegankelijk blijven en na afronding van het project, zal het IISG het gebruik van de collectie actief stimuleren. Over NiZA
Het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika is in 1997 ontstaan uit drie voormalige antiapartheidsorganisaties. NiZA steunt initiatieven van Afrikanen om meer zeggenschap te krijgen over hun leven. NiZA streeft naar een vrij en eerlijk Afrika, waar Afrikanen zelf profiteren van de enorme natuurlijke en economische hulpbronnen die het continent rijk is, op een duurzame manier.

Website: www.niza.nl
Tel: 020-5205210
Over het IISG

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is een van de grootste verzamelende onderzoeksinstellingen ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis en de geschiedenis van sociale bewegingen. De collecties zijn merendeels vrij toegankelijk. Het instituut is in 1935 opgericht en bezit meer dan 3000 archieven, 1 miljoen boeken en tijdschriften en een omvangrijke collectie beeld- en geluidsmateriaal.

Website: www.iisg.nl
Tel: 020-6685866
Informatie over de collectie
Kier Schuringa
Tel: 06-20474460
E-mail: ksc@iisg.nl
Datum bericht: 28 maart 2008