Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 maart 2008

Inleiding De Pianist Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Edwin de Vries, pianist Yoram-Ish-Hurwitz en regisseuse Mette Bouhuijs leiden de voorstelling in

Op maandag 31 maart aanstaande om 20.00 uur is er een inleiding van de voorstelling De Pianist in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In de theatervoorstelling vertelt Edwin de Vries het waargebeurde verhaal van de Pools-Joodse pianist/componist Wladyslaw Szpilman die op wonderbaarlijke wijze wist te overleven in het getto van Warschau. Concertpianist Yoram-Ish-Hurwitz vertolkt in afwisseling met Mikhaïl Rudy tijdens de voorstelling als alter ego van Szpilman stukken van Chopin en Szpilman zelf.

De Pianist is gebaseerd op de memoires van de Pools-Joodse pianist/componist Wladyslaw Szpilman (1911-2000). Deze schreef in 1946 zijn onthutsende ooggetuigenverslag. Het werd gepubliceerd maar bijna onmiddellijk verboden door het communistische regime. Zo dreigde dit indrukwekkende boek te verdwijnen. Vijftig jaar later werd het herontdekt en werd dit hallucinerende verhaal, eenvoudig en ontroerend verteld, in alle talen vertaald. Met de verfilming van dit verhaal won filmmaker Roman Polanski in 2002 de Gouden Palm in Cannes, 3 Oscars en 7 Césars, de prestigieuze Franse filmprijzen.

De pers over De Pianist: Een sober, noodzakelijk verhaal - Het Parool

De Vries vertelt het verhaal zonder opsmuk of ook maar een zweem van sentimentaliteit - De Volkskrant

Meesterlijke beheersing in De Pianist - GPD

De Pianist is genomineerd voor de Toneel Publieksprijs, informatie op www.toneelpublieksprijs.nl.

Edwin de Vries, pianist Yoram-Ish-Hurwitz en regisseuse Mette Bouhuijs verzorgen samen een inleiding op de voorstelling. Het bijwonen van de inleiding is inbegrepen bij de entree voor het museum. Aanmelden voor de inleiding kan bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.