Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maart 2008

Zakgidsje over roofvogels

Roofvogels zijn fascinerend. Met hun scherpe, priemende blik, kromme snavel en indrukwekkende klauwen zijn ze de heersers van het luchtruim. Maar weet u eigenlijk wel welke roofvogel u daar boven het weiland ziet zweven? Met het nieuwe boekje Roofvogels in beeld kunt u de Nederlandse roofvogels voortaan herkennen. Het is een ideaal zakboekje voor jong en oud.

De buizerd kennen veel mensen wel, maar in Nederland komen nog 16 andere soorten roofvogels voor die allemaal hun eigen bijzonderheid hebben. Van de torenvalk die sierlijk biddend boven het weiland hangt tot de zeearend met zijn spanwijdte van 2,5 meter, van de slechtvalk die in duikvlucht een snelheid van 350 kilometer per uur kan halen tot de boomvalk, die het liefst op libellen jaagt.

Roofvogels in beeld is een eerste kennismaking met de 17 roofvogelsoorten die in Nederland broeden, overwinteren of als dwaalgast langskomen. In korte portretten geeft vogelkenner Dick de Vos een karakterisering van elke soort, aangevuld met interessante weetjes. Wist u bijvoorbeeld dat het sperwervrouwtje met gemak een houtduif uit de lucht kan slaan? En dat het smelleken de kleinste valk van Europa is, maar tegelijkertijd de felste?

Naast de 17 portretten bevat dit zakgidsje handige achtergrondinformatie over roofvogels: over hun aanpassingen, zoals hun snavels en scherpe klauwen, over hun jacht- en vliegtechnieken en leefwijze en verder over symboliek, bedreigingen en bescherming. De prachtige tekeningen van Elwin van der Kolk maken de verhalen extra levendig.

Roofvogels in beeld is daarmee een aanrader voor jong en oud. Het is een smaakmaker voor beginnende vogelaars, maar ook een handige aanvulling voor mensen die al wat verder zijn. De uitklapkaart is een zoeksleutel, voor iedereen een handig hulpmiddel om de verschillende roofvogels aan hun silhouet te leren herkennen.

Roofvogels in beeld: een ideaal zakboekje voor in het veld!

Van Dick de Vos verscheen bij de KNNV Uitgeverij ook Wat zingt daar? (2005, 3e druk) en Vogelzang in beeld (2007).

Roofvogels in beeld

Auteur: Dick M. de Vos

Illustraties: Elwin van der Kolk

Uitgever: KNNV Uitgeverij

Uitvoering: 10 x 21 cm, geniet, 32 p. met uitklapkaart, tekeningen in kleur

ISBN: 978 90 5011 274 1

Prijs: ¤ 4,95


Bestellen:

Roofvogels in beeld
Roofvogels in beeld
Daan de Vos