European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/42

Brussel, 31 maart 2008

7918/08 (Presse 86)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verjaardag van het doorverwijzen van de situatie in Darfur/Sudan naar het ICC

De VN-Veiligheidsraad heeft op 31 maart 2005 de situatie in Darfur doorverwezen naar het Internationaal Strafhof. In resolutie 1593 (2005) verklaarde de VN-Veiligheidsraad dat de regering van Sudan en alle overige partijen bij het conflict in Sudan volledig zullen samenwerken met en alle nodige bijstand zullen verlenen aan het Hof en de openbaar aanklager.

Op 27 april 2007 heeft het Internationaal Strafhof arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Ahmed Muhammad Haroun, huidig minister voor humanitaire zaken en tegen de voormalige leider van de Janjaweed-militie Ali Muhammad Ali Abd-Al-Rahman, ook bekend als "Ali Kosheib" op verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur.

De EU is zeer ontzet over het feit dat de Sudanese regering nog steeds zijn verplichtingen uit hoofde van resolutie 1593 van de VN-Veiligheidsraad niet nakomt, en onder meer weigert deze mannen te arresteren en ter vervolging uit te leveren aan het ICC, laat staan dat het ICC de kans krijgt hen te ondervragen.

De EU herhaalt dat het Internationaal Strafhof een essentieel middel is om de eerbiediging van het internationale humanitaire recht en de mensenrechten te bevorderen, waarmee wordt bijgedragen tot vrijheid, veiligheid, recht en rechtsstatelijkheid, en tot handhaving van de vrede en versterking van de internationale veiligheid. Het fundamentele beginsel in het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof, is dat de ernstigste misdrijven die de gehele internationale gemeenschap met zorg vervullen, niet onbestraft mogen blijven. Beëindiging van de straffeloosheid van de daders van dergelijke misdrijven draagt bij tot de preventie ervan.

De Raad doet nogmaals een beroep op de regering van Sudan om onvoorwaardelijk met het Internationaal Strafhof samen te werken en de twee personen waarvoor dit Strafhof arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd uit te leveren.

Bij verdere niet-naleving van resolutie 1593 van de VN-Veiligheidsraad, zal de EU passende nadere maatregelen steunen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor het feit dat Sudan niet samenwerkt met het ICC.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, Armenië, en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom