Gemeente Barendrecht


burgemeester Van Belzen de veterantententoonstelling 'Veteranen. Ingezet in dienst van de Vrede'.

Burgemeester Van Belzen opent veteranententoonstelling BARENDRECHT (dinsdag 25 maart 2007) ­ Burgemeester Van Belzen opent maandag 31 maart om 15.30 uur de fototentoonstelling 'Veteranen. Ingezet in dienst van de Vrede'. De tentoonstelling is een initiatief van het Comité Nederlandse Veteranendag en reist door het gehele land. In Barendrecht is de expositie t/m donderdag 24 april op werkdagen te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis.

Het doel van de expositie is het vergroten van kennis over en daardoor meer begrip en waardering te verkrijgen voor veteranen. Niet alleen de strijd van de militairen in de tweede wereldoorlog en in Nederlands-Indië, maar ook de inzet in Korea en Nieuw-Guinea komen aan de orde. Bovendien wordt ruim aandacht besteed aan het groot aantal vredesoperaties, meestal in het kader van de Verenigde Naties, waaraan door jonge Nederlanders werd deelgenomen.

Interessant voor jong en oud
De fototentoonstelling gaat op een kernachtige en informatieve manier in op de geschiedenis van de Nederlandse veteraan. Ook voor jongeren is de tentoonstelling interessant: touchscreens geven toegang tot acht 'verhalen van veteranen': een korte levensbeschrijving van militairen die tussen 1940 en heden werden ingezet in oorlogssituaties. Daaruit blijkt dat er behalve gemeenschappelijke herinneringen ook grote verschillen in beleving zijn.

Aandacht voor veteranen
De expositie reist verschillende steden van Nederland af. Het Veteranencomité Barendrecht bracht deze naar Barendrecht. Het is een goede inleiding voor de plaatselijke Veteranendag die het comité dit jaar voor de derde keer organiseert op vrijdag 20 juni. Zowel de tentoonstelling als de Nederlandse en Barendrechtse veteranendag zijn een eerbetoon aan de Nederlandse militairen die zich in het verleden, maar ook bij de activiteiten nu in vredesoperaties in verschillende delen van de wereld inzetten.

Noot voor de pers,