Politie Twente

Persbericht Politie Twente 26 maart 2008

Embargo tot maandag 31 maart a.s., 15.00 uur

Draaginsigne voor Bijzondere Opsporingsambtenaren

Twente

Vanaf 1 januari jl. is een zilverkleurig draaginsigne ingevoerd voor Bijzondere Opsporingsambtenaren (boa's). De Twentse boa's krijgen deze maandag 31 maart a.s. uitgereikt door korpschef Deelman van de politie Twente.

De parkeercontroleur gaat 'm dragen, net als de milieu inspecteur en een jachtopziener: het nieuwe boa-insigne. Aan dit insigne is direct te zien dat hij of zij een buitengewoon opsporingsambtenaar is, een boa dus. Het insigne is landelijk vanaf 1 januari jl. ingevoerd en zal maandag 31 maart a.s. ook in Twente zichtbaar zijn. Korpschef Piet Deelman van de politie Twente zal maandag 31 maart op een speciale bijeenkomst de insignes uitreiken aan een aantal vertegenwoordigers van de verschillende disciplines, zoals bijv. aan een parkeercontroleur, een flora en fauna beheerder, een controleur van het waterschap en een APV- controleur van de gemeente Haaksbergen.

De meeste boa's dragen voor hun werk een uniform of speciale werkkleding. Omdat er verschillende boa's zijn die allemaal een ander uniform dragen, is het voor het publiek lang niet altijd duidelijk of men met een boa te maken heeft. Het nieuwe boa insigne gaat hier verandering inbrengen en de boa is daardoor duidelijk te herkennen. Dit laatste is wel degelijk van belang want wat veel mensen niet weten is dat boa's bepaalde opsporingsbevoegdheden hebben. Zo mogen zij bijv. iemand om een identiteitsbewijs vragen, boetes uitschrijven en proces-verbaal opmaken. Hierdoor onderscheidt een boa zich bijvoorbeeld een particulier beveiliger, die dit soort zaken niet mag. Toch is de boa nog geen politieagent, deze laatste heeft weer veel meer bevoegdheden. Het grootste verschil is gelegen in het feit dat een politieman of vrouw overal tegen op mag treden en een boa alleen op zijn eigen werkgebied. Zo mag een parkeercontroleur alleen maar parkeerboetes uitschrijven en een jachtopziener alleen maar optreden in het kader van de flora en faunawet.

Nederland kent ongeveer 25.000 boa's waarvan er 394 (221 intern bij de politie en 173 extern) in Twente werkzaam zijn. Veel boa's werken bij een gemeente zoals parkeercontroleurs en milieucontroleurs. Ook leerplichtambtenaren, sociaal rechercheurs en medewerkers van bouw- en woningtoezicht kunnen boa zijn. Andere boa's zijn in dienst van een inspectiedienst of andere overheidsinstanties en hebben vaak een speciale taak bij het handhaven van wetten en regels. Hierbij kan gedacht worden aan boswachters en jachtopzieners. Ook zijn er boa's werkzaam bij semi overheids- en particulieren instanties. Dit kan bijv. bij boswachters van Natuurmonumenten, inspecteurs van de Dierenbescherming en treinconducteurs van de Nederlandse Spoorwegen.

Vanaf 1 januari 2008 is nu dus een nieuw insigne ingevoerd. Een zilverkleurig insigne zodat een ieder kan zien dat de boa opsporingsbevoegdheden heeft. Het insigne is er in twee varianten; een mouwembleem van stof die op het uniform is vastgenaaid en een metalen insigne voor op de revers.

Het insigne toont een hand, een scepter en een schild. De hand houdt de scepter vast, daarachter staat het schild.
De hand, de scepter en het schild van het insigne staan voor de taken en bevoegdheden die boa's hebben. Het schild staat daarbij voor de bescherming van mensen in de publieke ruimte door de boa. De scepter (of staf) in de hand geeft aan dat de boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is.

Een boa moet zich echter altijd kunnen legitimeren als opsporingsambtenaar. Het insigne geldt niet als legitimatiebewijs.

Uitnodiging:
U bent hierbij van harte uitgenodigd om op 31 maart a.s. bij de bijeenkomst, die om 15.00 uur begint, in het Dish-hotel aan de Boulevard 1945 in Enschede aanwezig te zijn. Gaarne even doorgeven aan schrijver van dit bericht of u aanwezig bent.

tel: 053-4555588


---- --