Samas NV

P E R S B E R I C H T Samas trekt conclusies strategische opties

Houten, 31 maart 2008, voor beurs

Samas NV heeft het onderzoek naar de strategische opties, zoals aangekondigd op 31 oktober 2007, afgerond. De belangrijkste uitkomst van dit onderzoek, dat zich richtte op diverse strategische alternatieven, is dat Samas op de juiste weg is met haar operationele en strategische focus van `back to basics' in de belangrijkste Europese landen.

Op 31 oktober jl. maakte Samas tevens haar herziene prioriteiten bekend. Terugkeer naar winstgevendheid is nu hoogste prioriteit, te bereiken middels stabilisering van de organisatie en reductie van complexiteiten. De `back to basics'-aanpak is erop gericht snel tot winstherstel te komen.

Tegen de achtergrond van onzekere economische vooruitzichten en een krappe financiële huishouding, zet Samas haar eerste prioriteit op herstel van winstgevendheid. Dit gebeurt middels:

1. Stabilisering van de organisatie

2. Vereenvoudiging van het business model
3. Optimalisatie van de dagelijkse executie Het onderzoek naar diverse strategische alternatieven heeft uitgewezen dat dit voor alle stakeholders van Samas, inclusief de aandeelhouders, de beste kans op succes en waardecreatie op lange termijn geeft. Onder verwijzing naar ons persbericht van 13 februari jl., waarin Samas berichtte voorzichtig op koers te liggen, wordt deze conclusie ook ondersteund door de resultatenontwikkeling in het tweede halfjaar.

Belangrijke landen en Europese samenhang

Samas kiest ervoor om de commerciële, operationele en financiële verantwoordelijkheden van de belangrijkste landen verregaand neer te leggen bij de individuele landenorganisaties. De structuur van de markten in Europa voor kantoorinrichting is sterk nationaal en regionaal bepaald, en leent zich aldus voor een dergelijke aanpak. De verwachte verdergaande consolidatie in de sector laat zich slecht voorspellen en zal naar verwachting per land gaan uiteenlopen.

Hierin zal Samas dus een pragmatische aanpak kiezen, zo is geconcludeerd na het onderzoek van de laatste maanden. Dit betekent dat de ingezette koers van focus op individuele landenorganisaties zal worden versterkt en versneld. Daarnaast zal Samas zich in toenemende mate gaan richten op de grotere landen, teneinde de vrije cashflow effectiever te kunnen besteden. De komende maanden zullen de mogelijkheden worden onderzocht om de Zwitserse activiteiten (ca. 7% van de groepsomzet) in een andere verhouding tot de groep te plaatsen.

Samas N.V. Postbus 160 3990 DD Houten Telefoon 088 ­ 845 51 00 Telefax 088 ­ 845 50 01

De bestaande Europese samenwerking binnen Samas, en de bediening van Europese klanten over de landsgrenzen heen, zal vanzelfsprekend worden gecontinueerd.

Op dinsdag 20 mei 2008 maakt Samas de volledige jaarcijfers over het boekjaar 2007-2008 bekend.



Samas NV