Eerste Universiteit met cursusmateriaal op e-book

31/03/2008 09:24

Open Universiteit Nederland

Als eerste universiteit in Nederland biedt de Open Universiteit cursusmateriaal aan op een e-book reader. Bij drie Kort Hoger Onderwijsprogramma's (kho) ontvangen studenten een e-book reader waarop een substantieel deel van het cursusmateriaal staat. 'Als de leven-lang-leren-universiteit streven wij ernaar om ons onderwijs flexibel, toegankelijk en efficiënt te maken, zodat studenten tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen studeren. De inzet van hulpmiddelen als e-book readers, zoals in deze pilot, draagt daar zeker aan bij', vertelt collegelid Cees Brouwer.

Milieuvriendelijk alternatief
De Open Universiteit zoekt naar handige en werkzame oplossingen door pragmatisch en inventief gebruik van nieuwe methoden, instrumenten en technologieën. Een e-book reader kan een hele boekenkast vervangen, maar leest net zo prettig als papier. Een milieuvriendelijke alternatief dus. De keuze is gevallen op de Hanlin V3 als e-book reader vanwege zijn stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. De accu gaat meer dan achtduizend pagina's mee en de reader kan ook mp3-bestanden afspelen.

Toekomstplannen
'Met de ervaring die we nu opdoen met de inzet van e-book readers bij de drie kho's, kan de universiteit haar beleid met betrekking tot de toekomstige inzet van e-materiaal verder uitbreiden en optimaliseren', stelt Cees Brouwer, binnen het CvB de portefeuillehouder voor het Instellingsbreed Programma Onderwijs. 'Ook de mogelijkheden om in toekomst cursusmateriaal als gesproken tekst (mp3) aan te bieden worden momenteel bekeken. Naast de tijdsbesparing die dit studenten kan opleveren, komen we daarmee ook onze visueel gehandicapte studenten tegemoet.'

Uitreiking eerste e-book reader
Donderdag 20 maart is het kho-programma Strategisch HRM gestart, het eerste programma waarbij de reader ingezet wordt. Op maandagmiddag 31 maart zal Cees Brouwer op de campus van de Open Universiteit in Heerlen de eerste e-book reader overhandigen aan studente Laura Hellebrekers. Zij was de eerste student die zich voor dit programma inschreef.





http://www.ou.nl