Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 31 maart 2008

SICAmag 37 over interculturele dialoog
Alles en iedereen overal in gesprek!

De Interculturele dialoog is hot in Europa. Helemaal nu 2008 door de Europese Unie uitgeroepen is tot Europees Jaar van de Interculturele Dialoog. Maar wat houdt het begrip precies in? Welke plaats heeft de interculturele dialoog in de cultuursector en welke invulling geven de Europese lidstaten aan het Jaar van de Interculturele Dialoog? In de voorjaarseditie van het kwartaalblad SICAmag gaan cultuurprofessionals, wetenschappers en beleidsmakers nader in op het complexe onderwerp.

Het openingsartikel, 'Van migratie naar samensmelting', is van de hand van Chris Torch, directeur van Intercult, Stockholm. In een rondetafelgesprek buigen een aantal deskundigen als John Leerdam en Rachida Azough zich over de interculturele dialoog in de Nederlandse cultuursector. Sebastian López, voormalig directeur van de Gate Foundation en nu verbonden aan Inivia in Londen, ageert in een interview tegen de 'ik zeg wat ik denk' mentaliteit die volgens hem de overhand heeft gekregen in Nederland. Daarnaast bevat dit SICAmag praktijkvoorbeelden van Europese samenwerkingsprojecten en een analyse van de strategieën die de Europese landen hanteren voor het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog. Op www.sica.nl staan, als bijlage bij deze analyse, de tactieken van de zevenentwintig afzonderlijke lidstaten vermeld.

Over SICAmag
SICAmag verschijnt vier keer per jaar en wordt verspreid onder 3.000 kunstenaars, culturele instellingen, overheden, Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigers in het buitenland en overige geïnteresseerden. Vaste rubrieken in het blad zijn de inventarisatie van (aanleidingen voor) toekomstige manifestaties voor de komende tien jaar, Buitengaats - de database van Nederlandse activiteiten in het buitenland en een mededelingenpagina van de ministeries van OCW en BZ.

SICA is een informatie- en adviescentrum voor het internationale culturele verkeer. SICA verstrekt advies via de helpdesk, bijeenkomsten, het bezoekersprogramma, publicaties en www.sica.nl.


---