Ingezonden persbericht


Maastricht - Mestreechter Sportverkezing 2008 (vervolg) http://www.maastricht.nl/maastricht/show/id=325716

Mestreechter Sportverkezing 2008

Veel waardering voor nieuwe opzet Mestreechter Sportverkezing

Op woensdagavond 19 maart vond in het Theater aan het Vrijthof de Mestreechter Sportverkezing plaats, gepresenteerd door Alf Poell. Het was voor het eerst dat dit evenement in de Maastrichtse cultuurtempel werd gehouden. De belangstelling was groot. Ruim 700 personen hadden een toegangskaart aangevraagd.

Nieuw

De Mestreechter Sportverkezing kende enkele nieuwe elementen. Omdat gastheer, wethouder sport Luc Winants, niet iedereen op het podium persoonlijk kon feliciteren en bedanken, werd een voorontvangst gehouden voor de genomineerden, de jubilerende verenigingen en de jury. Nieuw was ook de prijs 'Mestreech Beweeg', ingesteld om initiatieven te waarderen die er voor zorgen dat meer Maastrichtenaren gaan sporten. Tot slot werd voor het eerst ook een sportinformatiemarkt gehouden.

Programma

Het programma bestond uit 3 hoofditems:

· Het feliciteren van de jubilerende sportclubs
· Het huldigen van de kampioenen

· Het bekendmaken van de winnaars van de diverse prijzen Dit alles werd afgewisseld met optredens van diverse artiesten.

Sportinformatiemarkt

Voorafgaand aan de Sportverkezing en in de pauze vond op 3 etages van het Theater, een sportinformatiemarkt plaats. De volgende organisaties waren met een stand vertegenwoordigd:
· Maastricht International Golf

· Streetdancevereniging Switch

· Mastreechter Keigelboond

· Zhong Guo Wushu (Centrum Chinese Krijgskunst)
· City Gym Maastricht

· TraXs - Nationale Sportweek

· Stichting Maastrichts Mooiste

· Fontys Sporthogeschool

· MIK / SC Jekerdal

· Gemeente Maastricht

· Maastricht Gaels

· Sportraad MUSST

· Acropolis Acrobatiek

Zhong Guo Wushu gaf een demonstratie van Chinese krijgskunst

Jubilerende verenigingen

Vijf verenigingen hadden zich aangemeld omdat ze in 2007 een jubileum vierden: Schaakvereniging Het Vrolijke Paardje en Wielerclub Gentlemen Club in de Bastion vierden hun 25-jarig jubileum. Voetbalclub VV Standaard en de Maastrichtse Cano Club bestonden 75 jaar. Eeuweling in 2007 werd Tennisclub MLTC Ready.

Kampioenen

Door de Maastrichtse sportwereld werden liefst 243 kampioenen aangedragen, afkomstig van 27 verschillende sportclubs. Mooie individuele prestaties op Europees niveau werden gehaald door Joeri Jaegers van Atletiek Maastricht (3e plaats Europees Kampioenschap Atletiek 4x100m estafette junioren B outdoor) en Luca Meisters van Karate Doweng (2e plaats Europees Kampioenschap Karate, Kumite). Het damesteam van Maastricht Gaels wist beslag te leggen op de 3e plaats bij het Europees Kampioenschap Gaelic Football.

Een deel van de kampioenen die een medaille haalden bij Europese Kampioenschappen

Verder werden er door 108 sporters (jeugd/senioren en individueel/team) titels en ereplaatsen gehaald bij Nederlandse Kampioenschappen. Een Limburgs Kampioenschap werd veroverd door 121 sporters (jeugd/senioren en individueel/team). De Limburgse kampioenen ontvingen een speciaal voor hun ontworpen speldje. Voor de Nederlandse en Europese prestaties werden medailles uitgereikt.

Prijsuitreikers

De kampioenen werden gehuldigd door Roel Wiche, Margriet van der Zee, Kim Langeslag en Ilja Keizer. Allen lid van de jury. Verder reikten ook Guido Houben (hoofd sport gemeente Maastricht) en Robert Maaskant blijvende herinneringen uit aan de kampioenen.

Robert Maaskant

Hoofdtrainer Robert Maaskant van MVV was aanwezig om de Nederlands Kampioenen te huldigen. Wethouder sport, Luc Winants maakte van de gelegenheid gebruik om hem te feliciteren met het feit dat onder zijn leiding MVV is opgeklommen tot de subtop van de Jupiler-leage. Hij kreeg de 'Mestreechter Geis' uitgereikt die ongetwijfeld een plek in Breda zal krijgen. Overigens liet Robert Maaskant zien naast sportief, ook muzikaal te zijn. Na afloop bespeelde hij tot grote vreugde van de aanwezigen, spontaan de piano.

Judoteam Maastricht

Vier topjudoka's van Judoteam Maastricht, Nikki Pluijmakers, Shirley en Daisy van Loo en Laura Hondorp, deden een poging om binnen 2 minuten, 60 worpen (4 verschillende technieken) te maken. Men had flink geoefend. De dames waren niet zeker of de poging zou lukken, omdat ze bij de trainingen regelmatig het aantal niet haalden. Uiteindelijk wisten zij, opgezweept door het meetellend publiek, liefst 65 geldige worpen te maken.

Prijs Mestreech Beweeg 2007

Deze prijs is in het leven geroepen om Maastrichtse initiatieven te waarderen die een belangrijke bijdrage leveren aan de hoofddoelstelling van het gemeentelijk sportbeleid om meer Maastrichtenaren aan het sporten te krijgen. De gemeente Maastricht vond de Sportraad Maastricht bereid om als jury voor deze prijs te fungeren. Zij nomineerde 3 initiatieven:

· Maastrichts Mooiste

· Sportinstuiven Maastricht

· Sport in de Kerstvakantie van de stichting SIM. Bert Vrolijk mocht vanwege zijn rol als voorzitter van de Sportraad Maastricht de winnaar bekendmaken. Het werd het meerdaags wandel- en loopevenement Maastrichts Mooiste.

Een van de gemeente Maastricht volledig onafhankelijke jury was verantwoordelijk voor de nominaties van de prijzen Maastrichts sporttalent en sport(st)(er)(ploeg) 2007. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de sportredactie van Media Groep Limburg (Roel Wiche en Margriet van der Zee), vertegenwoordiger van L1 sport (Kim Langeslag), Topsport Limburg (Geert Ruigrok), topsporters (Ilja Keizer). Voorzitter is Harm Kuipers.

Tissu-act Lizzl Winkelman

Een staaltje topsport, met een mix van gratie en kracht werd verzorgd door Lizzl Winkelman. Op een hoogte van 6 meter liet zij een aaneenschakeling van acrobatische oefeningen zien hangend in een groot doek (Tissu).

Maastrichts sporttalent 2007

Maastricht kent veel jeugdige sporttalenten die in aanmerking komen voor deze prijs. De jury nomineerde er 3:
· Voetbalster Vanity Lewerissa van Sport Club Jekerdal
· Shirley van Loo, lid van Judoteam Maastricht
· Rick Penders van Squashcentrum Erik vd Pluijm. Directeur van Topsport Limburg, Geert Ruigrok maakte de winnaar bekend. Het werd Rick Penders, die helaas zelf niet aanwezig kon zijn vanwege zijn deelname aan het Europees Kampioenschap squash in Noorwegen. Zijn trotse vader nam namens hem de prijs in ontvangst.

Rope-skipping-groep Rivierenhof

Meervoudig wereldkampioen rope-skipping "Rivierenhof" uit België verzorgde een wervelende touwspringshow. Op een compilatie van Queen-muziek lieten zij zien dat touwspringen veel meer kan zijn dan dat normaal gesproken op het schoolplein gebeurd.

Wereldkampioen rope-skipping 'Rivierenhof'

Maastrichtse sporter/ster/ploeg 2007

Voor deze prijs nomineerde de jury:

· Birgit Berk van MRI - Thriatlon

· De Damesploeg van Atletiek Maastricht die bestond uit: Tamara Aipassa / Linda Callemeijn / Inge Callemeijn / Jisca Docters / Jessica Eichler / Leonie Giessing / Yvonne Groenen / Lisanne Houben / Bonita Leisberger / Cindy Nolte-Hannon / Nienke Onnen / Mechteld Panhuizen / Hilde Poolen / Evelien Ruyters / Esther Ruyters / Audrey Seghers / Çarcia Stegen / Geertje Thuyls / Nicole van Amstel / Yaël van Pelt / Ailid Wijnker en natuurlijk de trainers.
· Voetbalster Karin Stevens, lid van SC Jekerdal en Willem-II
· Patrick Stitzinger van ADRT Pegasus
Wethouder Luc Winants onthulde Karin Stevens als winnares.

De genomineerden voor de titel "Maastrichtse sporter/ster/ploeg 2007" met in het midden winnares Karin Stevens

Jongleur Niels Duinker

Een wervelende jongleeract met ballen, ringen en kegels werd verzorgd door meervoudig kampioen Niels Duinker. Deze pas 22-jarige jongeman verzorgde een prachtige performance en oogstte veel applaus van het publiek.

TV Maastricht

De vrijwilligers van TV Maastricht verzorgden tijdens de Mestreechter Sportverkezing live-beelden op een groot videoscherm. Verder was dankzij hun inspanning, al een dag later een nieuwsitem en speciaal onderwerp in "de Vitrien" op televisie te bewonderen.

Organisatie

SportService Maastricht was verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Net als andere jaren kreeg ze hierbij veel steun, niet in de laatste plaats van vele vrijwilligers die op diverse onderdelen geweldig werk verrichtten.