Ingezonden persbericht


Pe
ZZP'er rukt op door personeelstekort
ZZP'ers zijn onmisbaar geworden in het bouwproces. Daar zijn afbouwers, installateurs, aannemers B&U en architecten het over eens. Gemiddeld 72% van hen is afhankelijk van ZZP'ers bij de voortgang van een project. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis. Het toenemende aantal ZZP'ers en hun onmisbare rol in het bouwproces geven aan dat de positie van ZZP-bedrijven aan het veranderen is. e
Door het personeelstekort is de rol van de ZZP'er in het bouwproces steeds groter geworden. Althans, zo denken de verschillende partijen in de bouwkolom erover. De architecten zijn het meest overtuigd van de stelling ic `Door het tekort aan personeel is de rol van ZZP-bedrijven steeds groter geworden omdat zij hierdoor steeds vaker een essentiële factor zijn in de voortgang van een project.' Ruim driekwart is het daar (zeer) mee eens en slechts 7% is het ermee oneens. De installateurs zijn het minst overtuigd van de toenemende rol van de ZZP'er: 17% is het (zeer) oneens met de stelling.

Door het tekort aan personeel is de rol van ZZP-bedrijven steeds groter geworden omdat zij hierdoor steeds vaker een essentiële factor zijn in de voortgang van een project (in %) Architecten Aannemers B&U Afbouwers Installateurs Zeer mee eens 5 8 10 7 Mee eens 72 59 61 67 Neutraal 12 22 13 5 Mee oneens 7 10 9 16 Zeer mee oneens 0 0 0 1 Weet niet/geen mening 4 1 7 4 Bron: BouwKennis, februari 2008

Dat het aantal ZZP'ers toeneemt, bleek februari dit jaar. Toen telde USP Marketing Consultancy 69.050 bedrijven die als ZZP'er in de bouw ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Een jaar eerder waren dat er 52.600. Binnen een jaar is het aantal ZZP'ers dus toegenomen met ruim 30%.

ZZP & Klusmonitor 2008: Nog grotere rol ZZP'er? De rol van de ZZP'er verandert: in plaats van onderaannemer is hij vaker verantwoordelijk voor de keuze van materiaal, merk en aankoopplaats. Dit bleek al eerder uit de ZZP & Klusmonitor 2006 van BouwKennis. Hieruit bleek dat hoofdaannemers steeds vaker de taak van coördinator op zich nemen. Hierdoor krijgen ZZP'ers meer verantwoordelijkheden toegeschoven. Dit jaar verschijnt er weer een nieuwe ZZP & Klusmonitor. In de ZZP & Klusmonitor 2008 zal de sterk ontwikkelende markt van de ZZP- en klusbedrijven wederom onder de loep worden genomen. De ZZP & Klusmonitor 2008 verschijnt in juni 2008. Voor meer informatie over de ZZP monitor van BouwKennis kunt u contact opnemen met Jacco Ridderhof (010 2066996, ridderhof@bouwkennis.nl).

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.