Radboud Universiteit Nijmegen


Rubicon-subsidies: twee toekenningen aan RU

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan René Melis en Michiel van Setten een Rubicon-subsidie toegekend, waarmee zij onderzoekservaring kunnen opdoen in het buitenland.

René Melis en Michiel van Setten ontvangen een Rubicon-subsidie voor de volgende onderzoeksvoorstellen:

Gaan patiënten met dementie harder achteruit als er bijkomende ziekten zijn?
Drs. R.J.F. Melis (m) 08-05-1972, UMCN -> Aging Research Centre Karolinska Institutet Stockholm (SWE), 9 maanden Dementie is een ernstige ziekte die nog niet genezen kan worden. Maar de verschillen in achteruitgang zijn groot en dat suggereert dat beïnvloeding mogelijk is. De onderzoekers willen weten welke factoren de achteruitgang bepalen. Dit onderzoek zal met name ingaan op de invloed van bijkomende ziekten, omdat hier wat aan gedaan kan worden.

Hét waterstofopslagmateriaal van de toekomst?
M.J. van Setten MSc. (m) 14-04-1978, RU -> Forschüngszentrum Karlsruhe, Institut für Nanotechnologie (GER), 24 maanden Om waterstof te gebruiken als brandstof is een opslagmethode nodig die minimaal 5 tot 9 procent waterstof bevat. Boranaten, in het bijzonder Mg(BH4)2, bevatten veel meer en kunnen hiervoor dus gebruikt worden. In dit onderzoek wordt het laten ontsnappen van waterstof uit deze materialen onderzocht.

Afhankelijk van de duur van het buitenlandverblijf, bedraagt de subsidie zo'n 15.000 euro tot meer dan 100.000 euro.

De Rubicon-subsidie (www.nwo.nl/rubicon) gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni te krijgen.