NEN


Feest voor metaal en machinebouw

maandag 31 maart 2008, 10:05

De ESEF en de Techni-Show die in maart in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvonden, zijn "een feest voor de metaalindustrie, de machinebouw en hun ontwerpers en toeleveranciers geworden", aldus de organisatoren. 55.565 vakmensen bezochten de machinebeurs en 32.330 bezoekers kwamen naar de toeleverings- en engineeringfair.

De exposanten gaven een waarderingscijfer van respectievelijk 7,7 en 7,2. Er werden opmerkelijk goede zaken gedaan en verschillende uitreikingen van branche- en innovatie-Awards en beroepenwedstrijden maakten het geheel extra bruisend. Directeur Meijer van World Wide Automation had twee handen nodig om de Awards mee naar huis te kunnen nemen. In de ene hand had hij de Publieksprijs, in de andere de Zilveren Techni-Show Innovatie Award. Hij ontving de prijzen voor het Flexible Production Center voor geautomatiseerde en flexibele productie.

De juryhoofdprijs - de Platina Award - ging naar fabrikant Safan voor een geïntegreerde robotkantpers, waarmee metaalverwerkende bouwers van machines of onderdelen daarvoor een "volgende stap kunnen maken richting 7x24-uurs productie", aldus de jury. Een Gouden Award werd gewonnen door Hemtech Machine Tools, voor het op één machine vijfassig-hardfrezen en verspanen van complexe machinedelen delen uit geharde metalen tot 70 HRC.

ESEF Awards
De hoogste onderscheiding voor machinebouwtoeleveranciers en machine-engineers op de ESEF ging naar de machine van Viber Metaal, waarmee volautomatisch kegels kunnen worden geplaatst om wegen af te zetten. Dit ontwerp verdiende de Platina ESEF Engineering Award. Alsof dat nog niet genoeg was, won de machine ook nog eens de Made in Holland Award.
Ook Metaalgieterij Bruijs ontving twee prijzen. Naast de Zilveren ESEF Award verwierf het bedrijf de Publieksprijs voor zijn inzending: een uit aluminium gegoten lampenbehuizing met een maximale spanwijdte van
2,20 meter. De zeewaterbestendige lampen van gietwerk zijn ontworpen voor een nieuwbouwwijk in Kopenhagen. De Gouden Award ging naar MMID uit Delft voor zijn compacte stoelliftsysteem voor langs trappen.

Mechatronica
Tijdens dit grootschalige branche-evenement voor de metaal en machinebouw werden de finales gehouden van de Vakkanjer beroepswedstrijden. De mechatronica-studenten Kevin Kloosterman en Rens van Holstein van Mondriaan Techniek in Den Haag werden Nederlands kampioen op dit vakgebied en mogen ons land vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen EuroSkills. Die worden dit jaar voor het eerst in Nederland gehouden, en wel in september in Rotterdam. Mechatronica staat voor de integratie van mechanica, elektronica en ICT in de machinebouw, om te komen tot volledig geautomatiseerde productielijnen.
De overige Vakkanjers streden in vakken als CAD-tekenen, lassen, machinebankwerken, fijnmechanica, onderhoudsmontage en CNC-plaatconstructiewerken. 'Overall winnaar' van de finales werd Frank van der Heuij uit het Limburgse Heijen. Hij werd niet alleen Nederlands kampioen onderhoudsmontage, maar had van alle vakkampioenen ook nog eens de hoogste eindscore.

Kijk voor de uitslagen en een impressie van de finale op www.vakkanjers.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Wegwijzer Machinerichtlijn 2007
wet- en regelgeving (Publicatie) Wegwijzer Richtlijn drukapparatuur (Publicatie) Praktijkgids Elektrische veiligheid van machines - NEN-EN-IEC 60204-1 verklaard (Publicatie)