Ingezonden persbericht


AT&T en Shell sluiten contract van 1,6 miljard dollar

Grootste AT&T-deal ooit met onderneming buiten de VS

AT&T gaat duizenden vestigingen koppelen, mobiliteitsdiensten verzorgen en

services /applicaties leveren voor 150.000 Shell-medewerkers over de hele wereld

DEN HAAG, 31 maart 2008 - Royal Dutch Shell (Shell) heeft AT&T gekozen als mondiaal leverancier voor zijn kritische communicatiebehoeften. De bedrijven hebben een vijfjarige overeenkomst gesloten ter waarde van 1,6 miljard dollar voor levering, beheer en onderhoud van Shell's mondiale communicatie-infrastructuur en ondersteuning van de wereldwijde mobiliteitsbehoeften van de onderneming. Het gaat om een van de grootste commerciële contracten in de geschiedenis van AT&T. Daarnaast is het de grootste overeenkomst van AT&T met een onderneming die haar hoofdkantoor buiten de Verenigde Staten heeft. De overeenkomst is een van drie outsourcingcontracten die Shell tekende met leveranciers van netwerk- en IT-diensten.

De overeenkomst met Shell volgt op een reeks andere grote en strategische deals die AT&T het afgelopen jaar binnenhaalde, waaronder deals met Starbucks, General Motors, het Amerikaanse Ministerie van Financiën en IBM. Samen illustreren en versterken ze de positie van AT&T als toonaangevend leverancier van wereldomspannende telecommunicatiediensten. De overeenkomsten met GM en het Ministerie van Financiën vertegenwoordigen elk een waarde van ca. 1 miljard dollar; met het IBM-contract is een bedrag gemoeid dat kan oplopen tot 5 miljard dollar.

AT&T gaat straks netwerkdiensten voor Shell en haar dochterbedrijven verzorgen in meer dan 100 landen. De services omvatten de levering van LAN- en WAN-infrastructuren, spraakdiensten (waaronder IP-telefonie), beveiligingsoplossingen en mobiliteitsdiensten. Shell krijgt daartoe toegang tot het geavanceerde wereldwijde IP-netwerk van AT&T, dat is geoptimaliseerd voor de levering van kosteneffectieve, consistente, veilige en uiterst betrouwbare services.

AT&T gaat rechtstreekse verbindingen leveren met 1500 kantoren en operationele locaties van Shell en daarbij diensten verzorgen die kritisch zijn voor de bedrijfsvoering van Shell. AT&T gaat ook het beheer voeren over ruim 600 contracten die Shell heeft gesloten met meer dan 300 andere leveranciers over de hele wereld. Het gaat daarbij om contracten voor lokale connectiviteit via regionale telefonie-aanbieders, contracten met afzonderlijke service-providers en uiteenlopende onderhouds- en operationele overeenkomsten.

Shell medewerkers krijgen toegang tot de geavanceerde draadloze diensten van AT&T in en buiten de VS, terwijl AT&T ook het beheer op zich neemt van de mobiele telefoniediensten waarvoor Shell contracten met andere mobiele operators heeft gesloten. Verder faciliteert AT&T remote datatoegang tot de VPN-service van Shell voor meer dan 50.000 reizende gebruikers en thuiswerkende employees.

AT&T exploiteert het grootste integrale GSM-netwerk in de Verenigde Staten ­ met een bereik van 290 miljoen mensen ­ en heeft de grootste internationale dekking van alle draadloze carriers in de VS. Abonnees kunnen gesprekken voeren in meer dan 200 landen op zes continenten, hebben toegang tot draadloze data-roaming voor laptops, PDA's en andere datadiensten in meer dan 145 landen en kunnen 3G-diensten (UMTS) afnemen in 60 landen.

Shell koos AT&T na een uitgebreid en diepgaand selectieproces. AT&T bleek in staat Shell een hoogwaardig portfolio IP-georiënteerde producten en diensten aan te bieden, alsmede een consistente mondiale operationele aanpak, plus de lokale support die Shell in de diverse landen over de wereld nodig heeft. Verder biedt AT&T als gerenommeerd leverancier van netwerkdiensten IT-professionals, die onder de overeenkomst mogelijk overstappen van Shell naar AT&T, de kans om hun kennis, kunde en carrière verder uit te bouwen.

"Deze overeenkomst met AT&T illustreert onze vastbeslotenheid om de vitale IT-functies van Shell optimaal in te richten, onze activiteiten te stroomlijnen en onze wereldwijde business gericht te ondersteunen met de beste IT-services," verklaart Alan Matula, Executive Vice President & Chief Information Officer van Shell.

Shell behoudt vitale kennis en kunde binnen de eigen IT-organisatie en krijgt daarnaast toegang tot de hoogwaardige netwerkexpertise van AT&T. Verder profiteert Shell van de aanzienlijke schaalvoordelen van AT&T. Er treden mogelijk naar schatting 560 netwerkspecialisten van Shell ­ voornamelijk werkzaam in Nederland, Maleisië, Groot-Brittannië en de Verenigde Saten ­ in dienst van AT&T, dat wereldwijd zo'n 300.000 medewerkers telt. AT&T zal in deze landen speciale service-units opzetten om Shell hoogwaardige support te verzekeren.

"We vinden het geweldig dat Shell AT&T heeft gekozen als leverancier voor zijn wereldwijde netwerkoplossingen," zegt Ron Spears, President Global Business Services van AT&T. "We zullen ons inspannen om de medewerkers, partners en toeleveranciers van Shell hoogwaardige connectiviteit te leveren en de diverse uitbestede netwerkdiensten optimaal te managen om de slagvaardigheid van de hele organisatie te verhogen."

"Het leveren van connectiviteit en applicaties aan wereldondernemingen als Shell staat centraal in de missie van AT&T," aldus Spears. "Ik heb er alle vertrouwen in dat AT&T altijd en overal invulling zal kunnen geven aan de wereldwijde communicatiebehoeften van Shell."

AT&T levert hoogwaardige communicatiediensten aan alle ondernemingen in de Fortune top-1000. Grote mondiale organisaties vertrouwen op AT&T voor bouw en beheer van IP-netwerken voor telecommunicatie- en IT-diensten ter ondersteuning van hun strategische bedrijfsdoelstellingen. Via overeenkomsten met organisaties als GM, IBM en het Amerikaanse Ministerie van Financiën toont AT&T aan dat het beschikt over de kennis, omvang en slagkracht om dergelijke complexe afspraken op wereldschaal invulling te geven.

De overeenkomsten illustreren ook hoe AT&T inspeelt op de continue verschuiving in netwerkverkeer van spraak naar data, met name IP-georiënteerde data, nu steeds meer gebruikers overstappen van traditionele packetnetwerken naar MPLS-georiënteerde VPN's (beveiligde Internetverbindingen) en extern beheerde applicaties. AT&T biedt zijn internationale klanten over de hele wereld consistente, robuuste, gestandaardiseerde IP-services. Deze services omvatten naast de genoemde VPN's ook een portfolio met geavanceerde data-hostingservices, applicaties en hoogwaardige IP-beveiligingsdiensten.



Ingezonden persbericht