BMW Nederland


MINI Cooper D profiteert van extra BPM-korting

31.03.2008

Rijswijk. De MINI Cooper D is de witte raaf in het segment van auto's met een zeer geringe uitstoot: hij biedt een unieke combinatie van gunstige emissie- en verbruikswaarden, sportieve rijdynamiek en een trendy design. Geen andere auto met een groen label, in de klasse tot 110 gram CO2-uitstoot per kilometer, komt wat betreft emotie en rijplezier in de buurt van de Brit. Met de MINI Cooper D kan de (zakelijke) rijder zuinig rijden, zonder concessies te doen aan rijplezier en uitstraling. Bij ingang van de BPM-differentiatie naar fijnstofuitstoot per 1 april krijgen de MINI Cooper D en de MINI Cooper D Clubman bovendien een extra BPM-voordeel van 100 tot 300 euro. De CO2-uitstoot van de handgeschakelde MINI Cooper D bedraagt slechts 104 g/km, waarmee hij concurreert met de huidige generatie hybrideauto's en zuinige modellen uit het A-segment. De Clubman scoort een keurige 109 g/km. Beide MINI's hebben vanwege hun lage uitstoot en verbruik een groen energielabel B gekregen, waardoor ze sinds 1 februari van dit jaar een BPM-korting van 700 euro verdienen. Daar komt vanaf 1 april een extra BPM-voordeel bovenop van 100 euro vanwege het standaard gemonteerde partikelfilter dat fijnstof tegenhoudt. De modellen met automatische transmissie krijgen hiervoor zelfs een korting van 300 euro. Daardoor is de MINI Cooper D per 1 april vanaf 24.990 euro leverbaar (Clubman 27.835 euro).

Prestaties
De gunstige milieuscores van de MINI Cooper D gaan zeker niet ten koste van de prestaties. De 1.6-liter dieselkrachtbron van 80 kW/110 pk levert een koppel van 240 Nm en kan door een overboost-functie tijdelijk zelfs 260 Nm trekkracht leveren. 70 procent van het koppel is al beschikbaar vanaf 1.250 toeren per minuut. Daarmee heeft de MINI Cooper D een stevige voorsprong op auto's met een vergelijkbaar lage emissie: die hebben motoren met een vermogen tussen de 48 kW/69 pk en 59 kW/80 pk. De MINI Cooper D rijdt uiterst levendig, een eigenschap die versterkt wordt door de zesbak met goedgekozen verhoudingen. Common-railinspuiting plus turbotechniek met variabele geometrie helpen het uiterste uit elke liter diesel te halen. De handgeschakelde MINI Cooper D verbruikt slechts 3,9 liter per 100 kilometer, de Clubman consumeert een bescheiden 4,1 liter diesel per 100 kilometer. De driedeurs-MINI met dieselmotor sprint in 9,9 tellen vanuit stilstand naar de 100 kilometer per uur, de Clubman doet daar slechts een halve seconde langer over. De prestatiedrang wordt gecompleteerd door een direct stuurgedrag en een sportieve wegligging die de MINI sinds jaar en dag kenmerken.

EfficientDynamics
De MINI Cooper D heeft een energiek karakter. Dankzij EfficientDynamics, een reeks ingenieuze voorzieningen die het verbruik reduceert en de prestaties bevordert, blijven verbruik en uitstoot zeer gering. Om dat te bereiken, wekt bijvoorbeeld de dynamo alleen stroom op tijdens het uitrollen of remmen. De dynamo wordt dus niet meer aangedreven door de motor en vergt derhalve geen vermogen en extra brandstof. De diverse nevenaggregaten, waaronder de waterpomp en de oliepomp, werken alleen als ze nodig zijn. Beide zijn elektrisch aangedreven. De waterpomp verbruikt daardoor 90 procent minder energie dan een conventioneel model dat door een V-snaar aangedreven wordt. Andere onderdelen van EfficientDynamics zijn de start-stopfunctie, waardoor de motor wordt uitgeschakeld als de pook in neutraal wordt gezet. Een schakelindicator geeft het ideale moment aan om een andere versnelling te kiezen. Om gewicht te besparen en een perfecte balans tussen de voor- en achteras te realiseren, worden de krachtbronnen zoveel mogelijk gemaakt van lichtgewicht metalen. De optelsom van moderne dieseltechniek en EfficientDynamics maakt de MINI licht, snel en zuinig.

Fun per liter brandstof
Meer fun per liter brandstof. Dat is de basis van de zuinige MINI Cooper D en MINI Cooper D Clubman. Ondanks het gunstige verbruik en de lage uitstoot van 104 gram CO2 per kilometer voor de handgeschakelde versies (Clubman: 109 g/km) biedt de MINI Cooper D maximale prestaties. De (zakelijke) rijders die kiezen voor onversneden rijplezier, een energieke en zelfverzekerde uitstraling en daarnaast waarde hechten aan een lage CO2 uitstoot kunnen niet om de MINI's Cooper D heen.