Gemeente Roermond

Gemeente en Fietsersbond maken samen balans fietsklimaat op

Wethouder IJff van Verkeer geeft donderdag 3 april a.s. om 9.30 uur het startschot voor Fietsbalans-2, het vervolgonderzoek van de Fietsersbond, waarvoor de gemeente Roermond zich heeft aangemeld. De gemeente vindt het belangrijk te weten of het fietsklimaat in Roermond sinds het eerste onderzoek in Roermond in 2002 is verbeterd. Van 2000 tot 2004 fietsten onderzoekers van de Fietsersbond in totaal 10.000 kilometer op speciaal ontwikkelde meetfietsen voorzien van computerapparatuur, microfoon en camera om het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart te brengen.

In Fietsbalans-2 worden gemeenten beoordeeld op de tien aspecten uit het eerste onderzoek zodat duidelijk wordt welke vooruitgang is geboekt. Fietsbalans-2 levert de gemeente specifieke informatie over verschillende vormen van gezondheidswinst, die te behalen zijn bij een verhoging van het fietsgebruik en bij aanpassing van het verkeersbeleid. Het onderzoek is uitgebreid met de aspecten fietsparkeerbeleid, luchtkwaliteit en de gezondheidseffecten van het fietsgebruik. Voor het meten van de luchtkwaliteit is speciale apparatuur ontwikkeld voor op de fiets en in de auto. Hierbij wordt samengewerkt met het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht. Ook zijn de hightech meetfietsen met de ervaringen uit Fietsbalans-1 nog verder verfijnd en voorzien van GPS.

Fietsbalans-2 bezoekt dit jaar vijftien gemeenten, volgend jaar zijn het ongeveer 20 gemeenten die worden onderzocht. Elke gemeente ontvangt afzonderlijk een uitgebreid rapport en een set concrete aanbevelingen. In het najaar van 2008 wordt voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen (2003) deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun inzet tegen diefstal. Bij de beoordeling van Fietsstad 2008 wegen luchtkwaliteit en gezondheidsaspecten extra mee.

Publicatiedatum: 25-3-2008 Bijgewerkt: 25-3-2008