Gemeente Groningen

woensdag 2 april 2008:
125- jarig bestaan Stadsschouwburg met internationale producties

Vol trots presenteren wethouder Cultuur Jaap Dijkstra en directeur Stadsschouwburg Groningen Nynke Stellingsma op woensdag 2 april 2008 de jubileumprogrammering ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Stadsschouwburg Groningen. In 125 dagen, van 29 augustus tot 31 december, zorgen 56 nationale en internationale theatervoorstellingen voor kwalitatief hoogwaardige en veelzijdige producties. Vanaf vrijdag 4 april start de kaartverkoop voor alle jubileumvoorstellingen. Dan is ook de speciale website www.125jaar.nl in de lucht met het volledige programma en de mogelijkheid tot het bestellen van kaarten. Stadshistoricus Beno Hofman wijdt vanwege het jubileum deel 11 uit de historische reeks `Groningen van alle tijden' aan onder andere de Groninger stadsschouwburg.

Het jubileum wordt gevierd met:
× 6 Nederlandse premières van internationale topproducties (o.a. Sidi Larbi Cherkaoui en Sasha Waltz & Guests) × Speciaal geproduceerde jubileumvoorstellingen (o.a. `De Week van de Grandes Dames', vier avonden rond bijzondere vrouwen van het Nederlandse theater: met Jasperina de Jong, Ellen Vogel, Alexandra Radius en Roberta Alexander)
× Themaweken rond grote internationale makers
(o.a. `Week van NT Gent' en `Week van de Canadese Dans') × Speciale projecten rond Groningse theatermakers (o.a. de afscheidsvoorstellingen van choreograaf Itzik Galili en theatermaker Koos Terpstra)

Met de Nederlandse première van `Sutra', de nieuwste dansvoorstelling van de befaamde Belgisch-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en 17 Boeddhistische monniken van de Shaolin Tempel uit China, opent het jubileumseizoen feestelijk op 29 augustus. Deze voorstelling wordt gepresenteerd in samenwerking met het performing arts festival Noorderzon.
Later zijn nog meer dansvoorstellingen te zien waaronder de Week van de Canadese Dans (8 t/m 13 december) met Compagnie Marie Chouinard (Le Sacre du printemps en
prélude à l'Aprés-midi d'un faune), Louise Lecavalier & Benoît Lachambre (Is you me) La La La Human Steps (Amjad) en Compagnie Flak van José Navas (S).

In de Week van de Grandes Dames (3 t/m 6 september) worden vier unieke thema-avonden georganiseerd rond de Nederlandse Grandes Dames van de musical, toneel, dans en opera. Zij introduceren een jongere collega die de status van Grande Dame in het vak kan bereiken. Jasperina de Jong/Kim-Lian van der Meij, Ellen Vogel/Halina Reijn, Alexandra Radius/Igone de Jongh en Roberta Alexander/Rosanne van Sandwijk staan centraal op deze bijzondere avonden vol verrassingen.

De Berlijnse theatermaker/choreografe Sasha Waltz keert terug naar haar Groningse theatergrond, waar ooit in het Grand Theatre haar internationale artistieke succes begon. Waltz, die wordt vergeleken met grootheden als Pina Bausch en William Forsythe, brengt met haar gezelschap een remake van haar eerste succesvolle voorstelling uit 1993 'Travelogue: Twenty to eight' (coproductie met Grand Theatre) in de Stadsschouwburg. Haar choreografie `Gezeiten' wordt, gezien de omvang van de productie, op 11 oktober uitgebracht in De Oosterpoort.

CabarETMAAL: 24 uur cabaret
Cabaretliefhebbers kunnen nu al uitkijken naar de CabarETMAAL op 1 en
2 november waar meer dan 50 cabaretiers en groepen in een continue programma 24 uur het podium zullen vullen. Andre Manuel, Lebbis, Richard Groenendijk Vrouw Holland, Brigitte Kaandorp, Jeroen van Merwijk, Kees Torn en Paul Haenen zijn enkele van de vele artiesten die de Groningse cabaretiers Bert Visscher en Arno van der Heyden zullen presenteren.

Choreograaf Itzik Galili (NND/Galili Dance) en Theatermaker Koos Terpstra (Noord Nederlands Toneel) gaan Groningen dit jaar verlaten. Hun afscheidsvoorstellingen zijn eveneens opgenomen in de jubileumprogrammering van de Stadsschouwburg. Galili kiest onder andere een dansvoorstelling die hij ter gelegenheid van zijn afscheid graag zou willen zien. Het Noord Nederlands Toneel markeert het vertrek van de artistiek leider met een herneming van de productie `De vrouw met de baard', een toneelstuk van Terpstra zelf op bijzondere locaties in de Stadsschouwburg.

Groningen Cultuurstad
Groningen profileert zich steeds duidelijker als internationale cultuurhoofdstad en als een van de culturele kernen in Nederland. Het internationale karakter van de jubileumprogrammering sluit aan bij de uitgangspunten en ambities van het stadsbestuur om Groningen op de kaart te zetten. Om de `Oude Dame' te eren trekt de Gemeente Groningen EUR 125.000,- uit voor de lustrumfestiviteiten.

Stadsschouwburg
Maandag 8 oktober 1883 werd de Stadsschouwburg Groningen geopend. Het 19e-eeuwse hoefijzervormige theater met veel rood pluche en versierde balkons is geïnspireerd op de bouwstijl van de Italiaanse theaters. De Stadsschouwburg Groningen heeft de monumenten status en is één van de nog bestaande `Italiaanse' schouwburgen, zgn. bonbonnièrezalen, samen met die van Leiden, Den Haag, Amsterdam en Haarlem.

Kijk voor actuele informatie op www.stadsschouwburggroningen.nl en www.125jaar.nl