Senternovem


03-04-2008 | Wegtransport kan 40% olie besparen dankzij waterstofenergie

Europese Routekaart Waterstof is online

De introductie van waterstof in het energiesysteem kan de totale olieconsumptie door de wegtransportsector in 2050 reduceren tot maar liefst 40%. Een wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de Europese Unie wijst dit uit. In het HyWays-project werkten 10 europese landen samen aan een Routekaart en actieplan om waterstof te introduceren.

Door internationaal een voortrekkersrol te vervullen creëert Europa nieuwe economische kansen en versterkt ze haar wereldwijde concurrentiepositie. Maar een transitie naar waterstof gaat niet vanzelf. Er zijn economische, technologische en institutionele barrières te overwinnen. Hiervoor maken bedrijven, kennisinstellingen en overheden zich sterk in het HyWays-project. Ze hebben een Routekaart gemaakt, gebaseerd op een landspecifieke analyse van de situatie in Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het bijbehorende actieplan heeft onder meer als doel dat er 16 miljoen waterstof aangedreven auto's zijn in 2030.

Om succesvol te concurreren moeten de kosten van waterstoftoepassingen omlaag. Ook zijn regelingen voor publiek-private financiering van waterstoftechnologieën en -infrastructuur vereist. Het onderzoeksrapport laat zien dat de productie van waterstof uit fossiele brandstoffen CO2 significant kan reduceren mits gebruik wordt gemaakt van CO2-afvang en opslag. Ook maakt waterstof mogelijk om meer hernieuwbare energie in het energiesysteem in te zetten; zo helpt het om de grootschalige introductie van bijvoorbeeld windernergie in te zetten als optie voor de tijdelijke opslag van energie.

Vanuit Nederland werkten ECN, Hygear en EnergieTransitie mee aan de Routekaart en het actieplan, evenals mede in Nederland actieve partijen als Air Products, Linde, Opel, Daimler en BMW. De Routekaart kunt u vinden op de website van de Europese Unie. Contact

Remco Hoogma
Secreataris EnergieTransitie Platform Duurzame mobiliteit Telefoon: 030 - 239 37 68
E-mail: r.hoogma@senternovem.nl

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Routekaart