Nederlandse Zorgautoriteit


NZa advies over fusie Evean-Philadelphia

Publicatiedatum: 03-04-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan niet uitsluiten dat een fusie tussen Stichting Evean Groep, Stichting Philadelphia Zorg en Woonzorg Nederland negatieve gevolgen heeft voor de consument. Dit concludeert de NZa in een advies aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De belangrijkste reden is de machtspositie die deze drie partijen kunnen krijgen door de fusie.

Vanuit haar rol als marktmeester kan de NZa niet uitsluiten dat er een ongewenste machtspositie ontstaat aan de kant van de zorgaanbieders. De NZa constateerde in de monitor Extramurale AWBZ-zorg 2006-2007 de tendens dat naarmate een zorgaanbieder groter is, de tarieven voor het zorgkantoor hoger zijn. Op de AWBZ-markt is de cliënt aangewezen op het zorgkantoor in zijn regio. Dat zorgkantoor heeft als taak voldoende zorg voor de cliënten in de regio in te kopen. In de praktijk blijkt dat grote aanbieders door het volume aan zorg dat zij vertegenwoordigen, druk kunnen uitoefenen op het zorgkantoor en dus op de contractafspraken. De NMa kijkt naar de Mededingingswet en heeft een aantal eisen gesteld aan de fusie. Op basis daarvan heeft zij besloten de fusie goed te keuren. De NZa kan ondanks die remedies niet uitsluiten dat de fusie negatieve gevolgen kan hebben voor het publieke belang.

De NZa volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Indien er een ongewenste machtspositie ontstaat kan de NZa haar bevoegdheid gebruiken om aanvullende verplichtingen op te leggen.

Toelichting taakverdeling NZa en NMa
De NMa ziet toe op de naleving van de Mededingingswet. Daaronder valt het kartelverbod en fusiecontrole. De NZa houdt sectorspecifiek markttoezicht op de gezondheidszorg. In geval van fusies in de zorg is de NMa eindverantwoordelijk, maar zij weegt de adviezen van de NZa mee in haar afweging.

Persbericht NMa