PvdA Europees parlement


Consument kan vergoeding eisen van kartel

3 april 2008

Ieke van den Burg Voor consumenten wordt het in de toekomst makkelijker gemaakt hun geleden schade op kartels te verhalen, zolang ze in groepsverband de compensatie eisen. Dat zijn tenminste de plannen van eurocommissaris van mededinging Neelie Kroes, die zij vandaag presenteert. In het Europees Parlement is hierop met name door de sociaal-democratische fractie PES, enthousiast gereageerd.

In tegenstelling tot de Europese christen-democraten en de liberalen, dringt de PES al jaren aan op de erkenning van de rechten van de consumenten bij kartelvorming.

"Benadeelden van kartels hebben tot nu toe geen enkele mogelijkheid om hun recht te halen", volgens PvdA-europarlementariƫr Ieke van den Burg, "Een kartel wordt bestraft met een sanctie vanuit Brussel, maar voor de gedupeerden levert dat financieel niets op. De voorstellen van Kroes zijn daarom een noodzakelijke aanvulling".

Pas een jaar geleden, in april 2007, trad eurocommissaris Kroes op tegen het kartel van de Nederlandse bierbrouwers die gezamenlijke prijsafspraken hadden gemaakt. Hierdoor werd de prijs van het geschonken bier kunstmatig hoog gehouden. Het bierkartel werd door Kroes zwaar bestraft, maar de gedupeerde consument die jaren te veel had betaald voor zijn pilsje, kreeg niets terug.

Kroes maakt het in haar voorgestelde plannen nu wel mogelijk dat consumenten zich verenigen via een consumentenorganisatie of een speciaal opgerichte groep om de schade op te eisen. Het leveren van bewijzen tegen het kartel is niet nodig, de opgelegde sanctie van de Europese Commissie zal voldoende zijn om een rechtszaak te starten.

"We moeten er wel voor waken dat we hier geen Amerikaanse toestanden krijgen", merkt Ieke van den Burg op, "Amerikaanse advocaten ronselen zeer actief en louter voor eigen gewin schadeclaims. In Europa moet duidelijk zijn dat de consumenten het initiatief nemen om een vergoeding te eisen en niet de advocaten."