Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 25 maart 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 25 maart 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Versnelde grondaankoop westelijk Bentwoud

Voor het deel van het Bentwoud dat ligt in de gemeente Rijnwoude wordt de aankoopstrategie aangepast. Deze strategie was sinds 1999 gebaseerd op vrijwillige grondverwerving.

Om de doelstelling van 1300 hectare Bentwoud in 2013 te halen moet het tempo van verwerving echter omhoog. Op korte termijn gaat de provincie in het Rijnwoudse deel van het Bentwoud daarom over op aankoop van agrarische grond met volledige schadeloosstelling van de grondeigenaar. Indien nodig wordt er onteigend.

Aanpassing zwakke schakel Scheveningen

Het college heeft de voortgangsrapportage zwakke schakels kust vastgesteld. Deze notitie geeft een overzicht van de integrale planvorming en voortgang van de aanpak van de zwakke schakels in de Zuid-Hollandse kust. De situatie bij de Delflandse kusten Scheveningengeeft aanleiding tot een herziening van de plannen. Voorts is besloten tot een proef met het asfalteren van een gedeelte van het strand bij Scheveningen, ter hoogte van de Keizerstraat. Van de boulevard tot aan de vloedlijn wordt over een lengte van 500 meter het strand van een zogenaamde bitumenlaag voorzien. De proef duurt drie jaar en in die tijd wordt gekeken of dit een (goedkoper?) alternatief kan zijn voor het voortdurend opspuiten. Wanneer de proef slaagt, komen ook delen bij Ter Heide en Noordwijk in beeld. Voor de proef is een subsidieaanvraag ingediend bij het Innovatieplatform. (wachten op besluit van B en W Den Haag volgende week).

Extra geld voor Sophiapolder

Gedeputeerde Staten hebben besloten om voor de aankoop en inrichting van de Sophiapolder ¤ 600.000 extra uit te trekken om een tekort af te deekken. De Sophiapolder is een eiland van 77 hectare in de Noord ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht die in de komende jaren wordt veranderd in een getijdengebied met zoet water. Alle grond is inmiddels in handen van de overheid. Sommige delen zijn nu nog verpacht. Zodra de Sophiapolder pachtvrij kan met de inrichting worden begonnen.

Extra bijdrage voor Eendrachtspolder

Uit onderzoek is gebleken dat het budget dat nodig is om de Eendrachtspolder in te richten als natuur- en recreatiegebied niet toereikend. Er is meer geld nodig onder meer om een goede zwemwaterkwaliteit te kunnen garanderen. Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten een extra bijdrage toe te kennen aan het recreatieschap Rottemeren/Groenservice Zuid-Holland van ¤¬ 2.315.000. Ongeveer de helft van dit bedrag wordt toegekend onder voorwaarde dat toekomstig financieel voordeel uit de inrichting hiermee wordt verrekend.

Buitenlandse bezoeken gedeputeerden Veldhuijzen en Van Dijk

Gedeputeerde Veldhuijzen en Van Dijk brengen medio april een werkbezoek aan Frankrijk in het kader van de RijnGouwelijn. Eén van de onderzoeken uit de interim procesovereenkomst, waarvoor de provincie verantwoordelijk is, is de materiaalkeuze. Samen met vertegenwoordigers van de gemeente Leiden en enkele belangenorganisaties, bezoeken zij Straatsburg en Mulhouse in Frankrijk. Doel van het werkbezoek is te bekijken hoe andere steden lightrailvoertuigen in de binnenstad hebben ingepast.

Voorafgaand aan dit werkbezoek, reist de heer Veldhuijzen naar Bussnag in Zwitersland voor de officiële presentatie van de nieuwe trein, die vanaf dit najaar op Merwede-Lingelijn gaat rijden. De introductie van nieuw modern lighttrain materieel, maakt onderdeel uit van een totale kwaliteitsverbetering die de provincie op de Merwede-Lingelijn voor ogen heeft.

Arriva ontvangt bonus voor prestaties in 2004, 2005 en 2006

Vanwege de hogere klanttevredenheid en de reizigersgroei in het gebied van de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, ontvangt Arriva van de provincie een bonus van ¤ 450.000,--. De bonus heeft betrekking opp het streekvervoer in de jaren 2004, 2005 en 2006. Ook nu nog verzorgt Arriva het vervoer in dit gebied. Sinds januari 2007 rijdt Arriva naast de streekdiensten ook de stadsdienst in Dordrecht en de treindienst op de Merwede-Lingelijn.

Subsidies

· Aan de gemeente Voorschoten is een subsidie toegekend van 114.000,- euro voor het project 'Herinrichting Leidseweg Noord-Midden'.

· Aan de gemeente Gouda is een subsidie toegekend van 237.847,- euro voor het project 'Aanleg rotonde Noordringdijk/Coenecoopbrug'.

· Aan de gemeente Middelharnis is een subsidie toegekend van 102.215,- euro voor het project 'Oplossing verkeersproblematiek Nieuw Tonge'.

· Aan de Gemeente Noordwijk is een subsidie toegekend van 135.000,- euro voor het project 'Reconstructie op- en afritten N 206 - N 444'.

· Aan de Stichting Cosmicus in Rotterdam is een subsidie toegekend van 7.500,- euro voor de Wetenschapsbeurs 2008.d