European Parliament Journalism Prize

03/04/2008 14:46

Europees Parlement Den Haag

Den Haag, 1 april 2008

Geachte heer, mevrouw,

Dit jaar reikt het Europees Parlement voor het eerst de Europees Parlement Prijs voor de Journalistiek (European Parliament Journalism Prize) uit. Deze prijs kent het Europees Parlement toe aan journalisten die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan een grotere feitenkennis over de Europese instellingen en beter begrip voor het Brussels beleid. In Nederland organiseert het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag de Nederlandse voorronde van dit concours.

Hierbij wil ik u uitnodigen kandidaten voor te dragen voor de Prijs. De bijdragen die in aanmerking komen zijn artikelen of verslagen, afzonderlijke artikelen/programma's of onderdeel van een serie, van individuen of teams van maximaal 5 personen. De bijdragen moeten zijn gepubliceerd of verspreid tussen 1 mei 2007 en 30 april 2008 in één van de officiële talen van de Europese Unie. Alle deelnemers moeten de nationaliteit hebben van of wonen in één van de lidstaten van de Europese Unie en geregistreerd zijn als journalist.

De nationale jury, bestaande uit Nederlandse journalisten, maakt een voorselectie; een Europese hoofdjury zal uiteindelijk uit alle voorselecties van de 27 Europese lidstaten beslissen wie wint. Deze hoofdjury bestaat uit 3 Europarlementariërs en 6 vertegenwoordigers van de journalistieke beroepsgroep. In vier verschillende categorieën kiest de jury een winnaar: geschreven pers, radio, televisie en internet. De winnaar in elke categorie ontvangt 5000 euro.

De tijdspanne is als volgt:

- inzending is mogelijk tot: 15 mei 2008

- selectie van nationale eindkandidaten: uiterlijk 15 juli 2008
- selectie van Europese eindkandidaten: uiterlijk 15 september 2008
- toekenning en uitreiking van de prijs: oktober 2008

Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.eppj.eu, of contact opnemen met Leon Peijnenburg (leon.peijnenburg@europarl.europa.eu of 070-3135400).

Wij danken u op voorhand hartelijk voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Sjerp van der Vaart