Gemeente Veenendaal


Bouwrijp maken Veenendaal-oost

Voorbereidingen bouwrijp maken van start

Voortgang werkzaamheden nieuwe woonwijk Veenendaal-oost

Binnenkort wordt er gestart met het bouwrijp maken van de nieuwe woonwijk Veenendaal-oost. Momenteel worden de voorbereidingen hiervoor getroffen. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in Buurtstede, het centrale deel van de wijk, begin juni 2008 van start gaan.

De planning is erop gericht om eind oktober de werkzaamheden voor buurtschap De Hoven afgerond te hebben. Hiermee wordt de eerste stap gezet richting realisatie van de nieuwe wijk.

Bouwrijp maken wil zeggen: het geschikt maken van het terrein voor de eigenlijke bebouwing. Het werk bestaat uit het ophogen van het gebied, de aanleg van riolering en bouwwegen en de bouw van diverse kademuren en bruggen. Daarnaast leggen de nutsbedrijven de kabels en leidingen voor water, elektriciteit, verwarming en koeling, telefoon, televisie en dataverkeer aan.

Werkzaamheden

Onder het bouwrijp maken valt ook het graven van verschillende waterpartijen. Daarnaast wordt een aantal sloten in het plangebied gedempt. Bij het dempen zal rekening worden gehouden met o.a. de vissen en kikkers die er in leven. Waar nodig worden zij gevangen en uitgezet naar sloten in de omgeving.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe waterpartijen vormen de ca. 700 meter lange kademuur door Buurtstede en de houten vlonder, met een lengte van ca. 80 meter, langs de zuidzijde van Buurtstede. De tijdelijke bouwwegen worden veelal aangelegd op de plaats van de toekomstige wegen. De hoofdontsluitingsweg vanaf de rotonde Rondweg-oost/Prins Clauslaan richting De Ontmoeting, het noordelijke buurtschap met alle belangrijke voorzieningen, wordt alvast in haar definitieve vorm aangelegd zodat straks zonder problemen het verkeer afgewikkeld kan worden.

De eerste helft van 2009 wordt het fietspad aangelegd dat de verbinding gaat vormen tussen Dragonder-oost en de toekomstige Groene Grens, de natuurontwikkelingszone aan de oostzijde van Veenendaal-oost.

Informatiecentrum

Het terrein dat bestemd is voor het toekomstige informatiecentrum van Veenendaal-oost zal met voorrang bouwrijp worden gemaakt. Doordat deze locatie met water omringd zal zijn, wordt dit gebied als het eiland van Buurtstede bestempeld. Geïnteresseerden kunnen hier de komende jaren informatie krijgen over de plannen en ontwikkelingen in Veenendaal-oost.

Vanaf de rotonde van de Rondweg-oost zal in eerste instantie een tijdelijke bouwweg toegang verlenen naar het parkeerterrein van het informatiecentrum. Begin juli kan er dan gestart worden met de bouw.

Naar verwachting opent het informatiecentrum in het najaar haar deuren voor het publiek. Tegen die tijd kan het centrum bereikt worden via de hoofdontsluitingsweg en het fietspad vanaf het Benedeneind.

Start verkoop woningen

De verschillende ontwikkelaars zijn nu bezig met de architectenselectie om daarna aan de slag te gaan met het ontwerpen van de woningen. Zo het er nu naar uit ziet, gaat de verkoop van de eerste woningen in het najaar van start. Via de lokale kranten en de website www.veenendaal-oost.nl kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen.

Planning

De totale werkzaamheden voor het bouwrijp maken van De Hoven zijn naar verwachting eind oktober 2008 gereed. Vanaf dat moment kan er in dit buurtschap worden gebouwd. De andere buurtschappen zullen gefaseerd volgen: Fase 2 De Straten, Fase 3 De Ontmoeting en Fase 4 De Erven. Het bouwrijp maken van elk buurtschap neemt circa vier maanden in beslag.


* 2332_3D plan met txt_2008-03-26.pdf