Staatssecretaris Heemskerk slaat eerste paal Maasstroom centrale

03/04/2008 16:53

Weber Shandwick Nederland

Rotterdam, 3 april 2008

Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer Heemskerk, heeft vandaag het startsein gegeven voor de bouw van de Maasstroom energiecentrale. Op de Vondelingenplaat in het Rijnmondgebied plantte de heer Heemskerk symbolisch een boom in het bijzijn van de Rotterdamse Wethouder Economie Mark Harbers. De bouw van de gasgestookte energiecentrale, die gebruikmaakt van schone en "state-of-the-art" technologie, zal waarschijnlijk begin 2010 afgerond zijn. Met deze investering bevestigen InterGen en Oxxio de rol die zij als buitenlandse spelers wil hebben in de Nederlandse energie markt en nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid.

De totale capaciteit van 428 MW kan Oxxio gebruiken voor de levering van elektriciteit aan haar klanten. De centrale is van InterGen en wordt, onder verantwoordelijkheid van Siemens, gebouwd naast de huidige 820 MW Rijnmond centrale. De overeenkomst InterGen en Oxxio heeft een looptijd van 20 jaar. Het gas voor de centrale zal onder andere geleverd worden vanuit een gasveld van Oxxio. Met de capaciteit kan Oxxio circa 60% van al haar klanten bedienen. Oxxio meent dat het hebben van productievermogen belangrijk is om risico's te kunnen spreiden en kosten te kunnen verlagen. Dit kostenvoordeel kan vervolgens worden doorgegeven aan de klanten.

De energiecentrale beschikt over bewezen en milieuvriendelijke technologie waarmee het de meest zuinige en efficiënte gasgestookte energiecentrale op dit moment in Europa is. Rekening houdend met de luchtkwaliteitproblematiek in het Rijnmond gebied is vrijwillig de SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction) toegepast. Dit is de meest geavanceerde technologie voor minimalisering van NOx uitstoot.

Erik de Heus, algemeen directeur van Oxxio, geeft als commentaar: "De start van de bouw van deze centrale is het resultaat van de inspanningen van twee succesvolle "nieuwkomers". Dit laat zien dat de liberalisering van de energiemarkt wel degelijk een succes is. In plaats van pure leverancier van energie groeien wij nu door tot een energiebedrijf dat ook actief is op het gebied van productie. Deze integratie in de keten zorgt ervoor dat wij onze kosten beter in de hand kunnen houden en dit voordeel terug kunnen geven aan onze klanten. En wij hechten veel waarde aan een duurzame samenleving. Daarom hebben wij ook gekozen voor een zeer efficiënte en schone gasgestookte energiecentrale. En de weg richting eigen windproductie komt ook dichterbij op deze manier. Duidelijk is dat deze stap ons een sterkere positie bezorgt in de energiemarkt van waaruit we verdere groei kunnen realiseren."

Neil Smith, CEO InterGen, zei bij de eerste paal ceremonie: 'Nederland is een belangrijke markt voor ons waar wij nog lang aanwezig willen zijn. Met de bouw van Maasstroom hebben wij nu een capaciteit van ruim 1200 MW, 7,5% van de totale energiebehoefte in Nederland. Wij zijn aan het kijken naar een mogelijk derde project in Nederland. De behoefte aan duurzame energie sluit aan bij ons doel om nieuwe, moderne en duurzame centrales te bouwen.'

Over Oxxio
Door vast te houden aan de kernwaarden voordeel, transparantie, duurzaamheid en innovatie is Oxxio sinds 2000 uitgegroeid tot de vierde energieleverancier op de Nederlandse markt. Oxxio richt zich op zowel de consumentenmarkt als het MKB en de grootzakelijke markt. Inmiddels heeft Oxxio circa 800.000 klanten.

Oxxio is onderdeel van Centrica plc met dochterbedrijven zoals British Gas, Centrica Energy, DYNO, Luminus in België, Luseo in Spanje, Direct Energy, CPL en WTU in Amerika.

Over InterGen
Het is een internationaal opererend energiebedrijf dat in totaal negen centrales beheert met een totale productiecapaciteit van 5.235 MWe en een extra 428 MWe in aanbouw. De energiecentrales van InterGen bevinden zich in Groot-Brittannië, Nederland, Mexico, Australië en de Filippijnen. InterGen is een joint venture van Ontario Teachers Pension Plan en AIG Highstar Capital.

E I N D E P E R S B E R I C H T

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.oxxio.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,