Mystici in een eeuw van oorlog


Lezingenreeks over Etty Hillesum, Simone Weil en Dag Hammarskjöld

WITTEM, 20080402 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Fontys centrum voor Theologie en Pastoraat organiseren op 3, 10 en 17 april 2008 lezingen over de moderne denkers Simone Weil, Etty Hillesum en Dag Hammarskjöld. Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen laten met lezingen en film of muziek kennis maken met deze moderne mystici en de manier waarop ze zin en betekenis hebben gegeven aan de confrontatie met oorlog en geweld. De lezingen vinden plaats in de Kloosterbibliotheek Wittem, Wittemer Allee 32 te Wittem van 19.30 - 21.45 uur. Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/mystici

3 april 2008
Simone Weil (1909-1943) was een joods-Franse filosofe en mystica, die in haar korte en woelige leven een hoogstpersoonlijke filosofische en mystieke opvatting ontwikkelde over het probleem van God en het kwaad.
Spreker is prof.dr. Wil Derkse, filosoof en hoogleraar-directeur van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Met muziek: Love bade me welcome, gedicht door George Herbert (1593-1633), getoonzet door Ralph Vaughan Williams, Five Mystical Songs (1911) Dit gedicht heeft in de mystieke ontwikkeling van Simone Weil een opvallende rol heeft gespeeld.

10 april 2008
De Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld (1905-1961) was van 1953 tot 1961 secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In die functie werd hij geconfronteerd met de gewelddadigheden van de Koude Oorlog en de dekolonisatie. Uit zijn postuum uitgegeven dagboekaantekeningen Merkstenen blijkt zijn levenslange zoektocht naar de balans tussen actie en contemplatie, handelen en bezinnen.
Spreker is dr. Jos Huls, theoloog en wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen.
Met: een collage van filmfragmenten over het leven en de betekenis van Dag Hammarskjöld.


17 april 2008
De Nederlandse Etty Hillesum (1914-1943), afkomstig uit een joodse familie, werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Zij kreeg bekendheid door de postume publicatie van haar dagboek, waarin ze haar innerlijke ontwikkeling beschreef te midden van de turbulentie van de oorlog en de jodenvervolging.
Spreker is dr. Ria van den Brandt, filosofe en senioronderzoeker van het Heyendaal Onderzoeksprogramma van de Faculteit der Religiewetenschappen, Radboud Universiteit Nijmegen.
Met: vertoning van Het verstoorde leven, een film over Etty Hillesum van Jaap Walvis en Almar Tjepkema (1984)


Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/mystici





Soeterbeeck Programma