Gemeente Schiedam


Maart

Zelf verhalen schrijven in Schiedamse bibliotheek

19 maart 2008

Zelf verhalen leren schrijven. Dat is het doel van de workshop Korte Verhalen die op zaterdagmiddag 5 april in de Bibliotheek Stadserf in Schiedam wordt georganiseerd. De workshop staat onder leiding van Kees Schrevel. Hij is publicist, tekstschrijver, grafisch vormgever en stafdocent aan de Rotterdamse schrijversschool van de SKVR.

Schrevel geeft cursussen verhalen schrijven, poëzie en hij geeft persoonlijke tekstadviezen. Op de vraag of je schrijven kunt leren, zegt hij dat niemand je kan garanderen de volgende sterschrijver te worden. Door kennis te nemen van de basistechnieken die grote schrijvers gebruiken, kun je echter snel je eigen talent ontwikkelen en de kwaliteit van je schrijven stelselmatig vergroten.

De Workshop Korte Verhalen is een mix van informatie en zelf schrijven. Aan de orde komen technieken om je fantasie te prikkelen en om structuur aan een verhaal te geven. Hoe kom je aan geloofwaardige personages en hoe schrijf je boeiende dialogen? Hoeveel ruimte moet je aan de lezer laten? Met andere woorden: moet je alles beschrijven of beperk je je tot details die de fantasie van de lezer in werking stellen?

Kees Schrevel is dagelijks bezig met deze kwesties. Hij geeft interessante tips. De meeste tijd heeft hij echter ingeruimd voor het zelf doen. Zelf korte opdrachten uitvoeren en de resultaten gezamenlijk bespreken. Vrijwel niemand schrijft in een keer de perfecte tekst. Herlezen, veranderen en schrappen hoort erbij. Bomans zei het al: Schrijven is schrappen. Door de technieken uit deze workshop toe te passen gaat elk verhaal er zienderogen op vooruit.

De workshop duurt van 13.00 tot 16.30 uur. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal twintig personen. Leden van de Bibliotheek Waterweg betalen 7,50 om mee te doen; niet-leden 10,--. Aanmelden kan tot 1 april bij Greet van Norde, e-mailadres gh.vannorde@schiedam.nl De workshop kan worden beschouwd als de start van de Schiedamse Schrijfwedstrijd Piet Paaltjens die de komende maanden zal worden gehouden.