Meer dan 200 glastuinbouwbedrijven open tijdens 31ste Kom in de Kas

25/03/2008 15:34

Kom in de Kas

Rijswijk - Tijdens de 31ste editie van Kom in de Kas op zaterdag 5 en zondag 6 april zetten in 24 regio's meer dan tweehonderd glastuinbouwbedrijven hun deuren open voor het publiek. Het aanbod van bedrijven is verrassend veelzijdig, de producten kleurrijk en smaakvol. Kom in de Kas is een van de grootste publieksevenementen van Nederland. Ondanks dat Kom in de Kas wordt georganiseerd voor jong en oud, worden dit jaar onder het motto 'Jouw toekomst in Flowers en Food' vooral jongeren uitgenodigd het evenement te bezoeken. Jaarlijks trekken in het eerste weekeinde van april meer dan 200.000 bezoekers de kas in.

Banenmotor

De glastuinbouw (ruim 10.000 hectare kassen) creëert werk voor 150.000 mensen. Ter vergelijking: de Rotterdamse haven biedt werk aan 60.000 mensen. De functies in de tuinbouw zijn divers. Een zeer avontuurlijke baan is die van 'planthunter'. Deze spoort tot dusver onbekend gebleven soorten planten in de tropen op en onderzoekt of ze in kassen commercieel gekweekt kunnen worden. Ook in de opengestelde veredelingsbedrijven wordt gezocht en onderzocht. Plantenspecialisten zijn hier met oude en nieuwe veredelingstechnieken bezig om nieuwe variëteiten snijbloemen en potplanten en nieuwe groenterassen te ontwikkelen. Ze werken in de kraamkamer van de sierteelt.

Schaalvergroting en automatisering

Door de schaalvergroting en automatisering is er bovendien steeds meer vraag naar hoger opgeleide medewerkers met specifieke kwalificaties en opleidingen. De nieuwste technieken maken het werk aantrekkelijker. Zo hebben machines het zware tilwerk overgenomen of worden geoogste producten automatisch, al dan niet ondergronds, vanuit de kas naar een sorteermachine getransporteerd. Ook in de ICT, de logistiek en de toelevering creëert de glastuinbouw uitdagend werk. De glastuinbouw is een kennisintensieve sector. Een kas is een technisch hoogstandje. Automatisering speelt hierin een steeds belangrijkere rol. In verschillende regio's demonstreren leerlingen van 'groene opleidingen' hun kunsten en wordt tekst en uitleg gegeven over de opleidingsmogelijkheden.

Voor jong en oud

Dit jaar kan het publiek met de Nederlandse glastuinbouw kennismaken in:

Drenthe: Erica

Flevoland: Almere Buitenvaart - Luttelgeest (NOP)

Friesland: Berlikum

Gelderland: Brakel (Bommelerwaard)- Bemmel/Groessen/Loo (Over Betuwe/De Liemers)

Groningen: Hoogezand-Sappemeer

Limburg: Horst Sevenum

Noord-Brabant: Asten/Heusden

Noord-Holland: De Kwakel - Heerhugowaard - Heemskerk - Obdam - Zaanstad/Assendelft

Overijssel: IJsselmuiden (Koekoekspolder)

Utrecht: Harmelen

Zuid-Holland: Rijnsburg (Kloosterschuur) - Pijnacker - H.I. Ambacht/Zwijndrecht (IJsselmonde) - Nieuwveen - Roelofarendsveen - Voorne-Putten -Zevenhuizen (Zuidplaspolder) - Westland

Uiteraard zijn het de prachtige producten, de vele proeverijen en aantrekkelijke activiteiten die in de tuinbouwgebieden worden georganiseerd die Kom in de Kas tot b(l)oeiende dag uit maken voor jong en oud. In sommige tuinbouwgebieden kan centraal worden geparkeerd en is gratis collectief vervoer ingesteld. De weg naar en door de tuinbouwgebieden wordt gewezen door witte borden met het Kom in de Kas-vignet. De open dagen van de glastuinbouw worden mede mogelijk gemaakt door Rabobank en Interpolis. Kijk voor de openingsdagen en -tijden per Kom in de Kas gebied op www.komindekas.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.komindekas.nl