Partij van de Arbeid

Ondernemen wordt veiliger en leefbaarder

05-04-2008 01:33

Het wordt voor ondernemers eenvoudiger om gezamenlijk te investeren in hun omgeving, bijvoorbeeld door tezamen graffiti te verwijderen, surveillancediensten in te huren of camerabewaking te regelen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Op initiatief van staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken kunnen gemeenten overgaan tot het benoemen van specifieke gemeentelijke gebieden voor ondernemers die zo'n samenwerking willen aangaan. De ondernemers richten een vereniging of stichting op, de gemeente kan zorgen voor de inning van de financiële bijdragen. Door die constructie kunnen ook onwillige ondernemers, die zich onttrekken aan het gezamenlijk belang, gedwongen worden mee te betalen aan faciliteiten waar ook zij van profiteren.

Pauline Smeets, PvdA-woordvoerder in de Tweede Kamer, is enthousiast. "Ondernemers hebben sterke behoefte aan het verhogen van de leefbaarheid en veiligheid in hun bedrijfsomgeving. Bovendien is deze regeling ván ondernemers vóór ondernemers. Dat juichen wij als PvdA bijzonder toe."
In de Verenigde Staten, het Groot-Brittannie en Duitsland zijn vergelijkbare regelingen al een succes. De Nederlandse wet loopt voorlopig tot 2015 en het succes wordt ruim voor die tijd geëvalueerd.