Socialistische Partij Rotterdam

Waardering en aanvullingen voor integratienota

04-04-2008 * Woensdagavond discussieerde de ledenvergadering van de Rotterdamse SP over de concept-integratienota Gedeelde toekomst (PDF), met als gast Eerste-Kamerlid Anja Meulenbelt. Veel leden maakten van de gelegenheid gebruik om hun mening te geven over de SP-standpunten over integratie. De Rotterdamse afdeling heeft lang gepleit voor het verschijnen van de nota, en zal voorstellen doen om deze verder te verbeteren.

Gedeelde toekomst doet al veel concrete voorstellen: om ervoor te zorgen dat mensen daadwerkelijk de gelegenheid krijgen Nederlands te leren; te zorgen voor gemengde scholen, het aanpakken van taalachterstanden en minder schooluitval; voor gemengde wijken, niet door betaalbare huizen te slopen maar juist door te zorgen voor betaalbare woningen in rijke wijken; voor meer kansen op écht werk met een fatsoenlijk loon, het aanpakken van armoede en het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Op veel van die onderwerpen is de Rotterdamse SP al aan de slag. Binnen en buiten de gemeenteraad pleit de SP al jaren voor gemengde scholen en voor het van het slot halen van rijke wijken, voor het aanpakken van discriminatie en voor een écht perspectief op werk. Met een aantal onderwerpen zal de afdeling, mede naar aanleiding van deze nota, verder bezig gaan: bijvoorbeeld met arbeidsdiscriminatie en met de positie van Midden- en Oost-Europese werknemers in Rotterdam.

Foto's: Anja Meulenbelt

De afgelopen jaren is het integratiedebat in Nederland geëxplodeerd - met Pim Fortuyn, Rita Verdonk, Geert Wilders. De meeste leden vonden dat de nota terecht stelt: integratieproblemen lijken tegenwoordig alleen nog maar een kwestie van cultuur en dat helpt ons niet verder. Soms mag er in het discussiestuk wel meer aandacht zijn voor cultuur, religie en identiteit: dat zijn de thema's waar het publieke debat op dit moment over gaat en daar moeten we het dus óók over hebben. Daarover wordt verder gepraat op een regionale conferentie op 20 april. Uiteindelijk wordt de integratienota in juni op de partijraad vastgesteld.