Datum: 20080405 Titel: Maastricht neemt uitdaging aan: twee sportweken in 2009 Subject was: Conversion Results: Persbericht Dag van de Fietssport in Maastricht

Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Maastricht neemt uitdaging aan: twee sportweken in 2009

MAASTRICHT - De stad Maastricht neemt de uitdaging aan om net als Stichting Nationale Sportweek in 2009 twee sportweken te organiseren. Organisatoren van het Maastrichtse sportspektakel Jeroen Wijckmans en Hein Poell denken er in ieder geval serieus over na.

"De huidige week is gericht op alle Maastrichtenaren", zegt Wijckmans, projectuitvoerder. "Er zijn activiteiten voor scholen en de verenigingen open hun deuren voor iedereen die daar zin in heeft. Maar we kunnen ons voorstellen dat de sportweek in voorjaar 2009 bijvoorbeeld meer is gericht op scholen en dat in het najaar de verenigingen meer nadruk krijgen. We moeten er na deze week goed over na gaan denken."

Maar eerst is er nog een klus te klaren. Tot en met zaterdag 5 april staat de stad in Limburg in het kader van de Nationale Sportweek namelijk bol van de sportactiviteiten. Wijckmans: "Dat begint morgenvroeg, als vijftien basisscholen het sportvuur komen halen. Zij hebben deze week uitgekozen om aandacht te besteden aan de komende Olympische Spelen en het vuur is daarbij natuurlijk onmisbaar. Zij zullen deze week werken met het olympische lespakket, dat voor iedere Spelen wordt gemaakt in het kader van olympische educatie. En dan is het ook nog mogelijk dat een topsporter de school bezoekt."

Naast de 'olympische' scholen doen in totaal 26 scholen mee aan de sportweek. "Iedere school kon een sportactiviteit, zoals streetdance of ropeskipping, kiezen en wij hebben er vervolgens voor gezorgd dat studenten van Fontys Hogescholen en Cios de school begeleidt bij de sportdag. In totaal hebben we deze week zo'n vijfduizend kinderen aan het bewegen en dat is waar het allemaal om gaat: Maastrichtenaren in beweging krijgen. Daarom doen we nu ook al voor de vijfde keer mee", aldus Wijckmans. De organisator is ook blij met het aantal sportaanbieders dat open dagen, clinics en sportevenementen organiseert. "Op vijftig plaatsen in de stad kunnen mensen een kijkje nemen bij allerlei verschillende sporten. En vooral meedoen."

De gemeente Maastricht was op 30 maart hoofdlocatie van de Dag van de Fietssport. Bezoekers konden op de Markt kennismaken met allerlei verschillende fietsonderdelen, zoals shortcycling. Dit is een nieuw onderdeel van de fietssport en uniek in Maastricht. Het is vergelijkbaar met shorttrack (schaatsen) en het is bedacht om kinderen op een veilige manier kennis te laten maken met het fietsen. Op een afgebakend parcours fietsen twee kinderen tegen elkaar. Dat kan zijn een rechte afstand, maar ook kan de wedstrijd bestaan uit het afleggen van een aantal ronden. Na iedere ronde moet van baan worden gewisseld, net als bij het schaatsen, en op deze manier leren de kinderen kijken, behendigheid en alvast een stukje tactiek. Maastricht is nu nog de enige stad waar aan shortcycling wordt gedaan, maar als het aan bedenker Ad Wijnands ligt, komt daarin snel verandering.

Naast het shortcycling was er een demonstratie van stuntbiker Patrick Smits en werd ook hier het sportvuur ontstoken, deze keer door NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en de Maastrichtse wethouder Sport Luc Winants. De wethouder hoopt dat door het grote aanbod in de stad de bevolking aan het sporten gaat. Terpstra voegde daar nog aan toe dat zij hoopt dat dit bij een vereniging gebeurt.

Het sportvuur gaat nu verder naar Delft, waar op 31 maart de Dag van de Wintersport op het programma staat. Voor het programma van deze en de volgende sportdagen, zie www.nationalesportweek.nl/mediaservice.



Ingezonden persbericht