Gemeente Lingewaard


Tweede Lingewaards debat: Jong zijn in Lingewaard

Op woensdag 9 april a.s. aanvang 19.00 uur, wordt in het OBC Junior College te Bemmel het tweede Lingewaards debat gehouden met als thema: Jong zijn in Lingewaard. In dit debat wil de gemeente graag dat jongeren tussen 14 en 18 jaar met elkaar en met de gemeente in gesprek gaan over een aantal actuele themas. Het eerste thema is stappen in Lingewaard. Wat vinden de jongeren van de vrijetijdsbesteding zoals uitgaan, sport en cultuur. Waar is behoefte aan? Het tweede thema is: betrokkenheid bij de lokale besluitvorming via een jongerenraad. Het derde thema is: alcohol en drugs in Lingewaard. Hoe komen jongeren daar mee in aanraking en hoe goed kunnen ze omgaan met de gevaren ervan? Al deze themas worden ingeleid door een jongere zelf.

Uitnodiging
Jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar uit Lingewaard worden per briefkaart uitgenodigd om deel te nemen aan het grote jongerendebat. Ook moedigt de gemeente jongeren aan om via internet elkaar uit te nodigen om mee te doen. Ook via posters op scholen, in bibliotheken en clubhuizen worden jongeren enthousiast gemaakt om bij het debat aanwezig te zijn. Zon avond is voor hen een uitgelezen kans om zich uit te spreken over zaken die voor hen heel interessant zijn. De politiek luistert en praat die avond ook mee en de fractievoorzitters zullen aan het eind van het debat bekend maken wie de beste debater van de avond is geweest.

Jongerenraad
Insteek van het debat is om op 9 april ook te komen tot een heuse jongerenraad die gevraagd en ongevraagd advies kan uitbrengen aan de gemeenteraad over themas die jongeren aangaan. Eenmaal opgericht zal deze jongerenraad ook vanuit de gemeente gefaciliteerd worden in de vorm van begeleiding c.q. training in vergadertechnieken.

Afsluiting
Het debat zal worden geleid door Bob Roelofs en wordt afgesloten door een interview met burgemeester Harry de Vries.