Sperwer oefent voor het eerst buiten militaire oefenterreinen

Een Sperwer, een onbemand verkenningsvliegtuig van de Koninklijke Landmacht, oefent woensdag 9 april voor het eerst buiten de militaire oefenterreinen boven Nederland. De oefenvlucht vindt plaats boven de Veluwe tussen 13.00 en 17.00 uur. De Sperwer wordt tijdens deze unieke eerste vlucht begeleid door een Alouette III helikopter van de Koninklijke Luchtmacht.

De oefenvlucht vindt plaats in het kader van de samenwerking tussen Defensie en andere overheidsinstanties in Nederland. Defensie ondersteunt, waar nodig, civiele autoriteiten bij de handhaving van de openbare orde en bij calamiteiten. Het surveilleren met kleine onbemande vliegtuigen met camera's maakt hier onderdeel van uit. Met de Sperwer is het mogelijk om verdachte personen ongezien te volgen of bij rampen ontruimde stadsdelen vanuit de lucht onder observatie te houden.

De Sperwer is in een onbemand vliegtuig, voorzien van een speciale camera die zowel overdag als 's nachts te gebruiken is. De Sperwer wordt bediend vanaf de grond. Er zijn beelden te zien en ook kunnen posities van objecten of personen op de grond zeer nauwkeurig worden bepalen en gevolgd. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld door politie of andere hulpdiensten worden gebruikt. Na de lancering vanaf een speciale vrachtwagen kan het vliegtuig een vooraf vastgelegde route afleggen, maar hij kan ook met de hand op afstand worden bestuurd. Na afloop van een missie landt het toestel aan een parachute. Sperwers zijn ook gebruikt in Afghanistan ter ondersteuning van operaties van de Nederlandse Task Force Uruzgan.

Sperwer oefent voor het eerst buiten militaire oefenterreinen

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed