Universiteit van Tilburg

9 april 2008

Econoom Wereldbank benoemd tot hoogleraar Universiteit van Tilburg

Thorsten Beck expert in financiële sector ontwikkelingslanden

De senior econoom Thorsten Beck van de Wereldbank wordt per 1 augustus 2008 benoemd tot hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij doet onder meer onderzoek naar de toegang tot financiële diensten in ontwikkelingslanden, ondernemingsfinanciering en financiele vangnetten.

Thorsten Beck gaat zich bij de Tilburgse Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen bezig houden met de impact van de financiële sector op de economische groei en op armoedebestrijding. Ook zal hij vanuit het oogpunt van beleid onderzoek doen naar een efficiënt financieel systeem dat voor iedereen toegankelijk is, waarbij hij in het bijzonder kijkt naar ontwikkelingslanden. Meer specifiek richt Beck zich op kredieten voor kleine ondernemingen, concurrentie in de bankensector en het ontwerp van financiële vangnetten bij het falen van banken (denk aan de huidige kredietcrisis). Beck wordt tevens betrokken bij het European Banking Center i.o. van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen in Tilburg, waarvan de officiële start gepland staat in september 2008.

Thorsten Beck (1967) studeerde economie aan de Universität Tübingen en promoveerde in 1999 aan de University of Virginia (VS). Sinds 1997 werkt hij bij de Wereldbank in Washington D.C., achtereenvolgens bij de Development Research Group, de Financial Sector Strategy and Policy Group, de Finance Unit, Africa Region en sinds 2001 wederom bij de Development Research Group. Hij deed onder meer onderzoek naar landen in Azië (China, Bangladesh), Zuid-Amerika (o.a. Bolivia, Brazilië, Chili, Columbia, Mexico), Afrika (o.a. Kenia, Mozambique, Kameroen, Oeganda, Rwanda), Duitsland en Rusland. Enkele recente publicaties van Beck zijn Finance for all? Policies and pitfalls in expanding access (rapport Wereldbank met Asli Demirguc-Kunt en Patrick Honohan) en Making finance work for Africa (met Patrick Honohan, Wereldbank).