D66

Maak van mensenrechten topprioriteit

9 april 2008

D66 wil dat de regering een ambitieus beleid voert om de mensenrechten wereldwijd te verbeteren. Kamerlid Fatma Koser Kaya: "De ambitie van de minister is goed, maar nu gaan we kijken of het ook in de praktijk wordt gebracht. Hoe gaan we om met concrete situaties zoals de Russische schending van homorechten of mensenrechten in Tsjetsjenië, zal de minister dit ook daadwerkelijk aan de kaak gaan stellen?" Mensenrechten worden nog altijd op grote schaal geschonden, zowel in ontwikkelingslanden als in de EU. Fatma Koser Kaya wil daarom dat mensenrechtenstrategie een speerpunt in ons buitenlandbeleid wordt.

Koser Kaya vindt dat belangrijke thema's als discriminatie, mensenhandel en verkrachting grote aandacht verdienen. Hierbij wil D66 niet alleen naar dictaturen en derde wereldlanden kijken. De discriminatie van de Romagemeenschap (zigeunergemeenschap) vindt bijvoorbeeld gewoon in Nederland plaats. Uitsluiting van HIV/Aidspatiënten is ook Westers probleem: "HIV en Aids zorgen niet alleen in ontwikkelingslanden voor uitsluiting. Zo hebben de Amerikanen een inreisverbod voor mensen met HIV. Dit moet anders", aldus Koser Kaya. Daarbij benadrukt de D66-politica het recht op gezondheid. Koser Kaya: "We moeten zorgen dat voorlichting, preventie en behandeling op het terrein van HIV/Aids toegankelijk wordt voor kwetsbare groepen".

Tibet

D66 heeft eerder al de regering opgeroepen om de mensenrechtensituatie in Tibet te bewaken. De sociaal-liberalen willen dat er een speciale vertegenwoordiger voor Tibet komt, en dat de Nederlandse regering de Dalai Lama uitnodigt om zo de Tibetanen de erkennen in hun onderdrukking. De regering heeft dit nog niet toegezegd. * Lees hier de Kamervragen over Tibet door Alexander Pechtold
---